NOS Sport

Kampong in hockeygevecht langs Gantoise naar halve finales Euro Hockey League

Kampong knokt zich langs Gantoise naar halve finales EHL

Kampong heeft na een nipte 2-1 overwinning op Gantoise de halve finales van de Euro Hockey League bereikt. De hockeyers uit Utrecht vochten een pittige strijd uit met de kampioen van België, tot in de laatste seconden leek alles mogelijk.

In de halve finale treft Kampong, niet voor het eerst in het Europese toernooi, Rot-Weiss Köln.

De wedstrijd tegen Gantoise schoot uit de startblokken. Kampong kwam na vijftien seconden goed weg, toen Étienne Tynevez maar net de tip-in miste om de Gentse ploeg op voorsprong te zetten. Twintig seconden later was het aan de andere kant wel raak.

De uitslagen van de wedstrijden in de EHL van donderdag en vrijdag

Silas Lageman tikte de 1-0 voor Kampong binnen, al duurde het even voor de treffer telde. De Belgen protesteerden hevig en riepen de hulp in van de videoscheidsrechter. Die zag dat Lageman met de stick scoorde, en dus niet met de voet zoals Gantoise beweerde. De Belgen waren hun kans op video-assistentie zo al vroeg kwijt.

In diezelfde fout trapte Kampong in het tweede kwart ook, bij de gelijkmaker van Thimothée Clément. De ploeg van coach Tim Oudenaller dacht dat Clément vooral tegenstanders raakte bij zijn intikker, maar de treffer werd goedgekeurd.

De scheidsrechters in het veld en achter het scherm hadden er hun handen vol aan. Want ondanks dat beide teams geen recht meer hadden op protest, werd nagenoeg elke beslissing luidkeels in twijfel getrokken.

De wedstrijd werd er niet aantrekkelijker op. Kampong leek beter en kreeg de betere kansen, maar kon niet doordrukken. In de voorhoede werd de geblesseerde Terrance Pieters node gemist. Hij liep vorige week een knieblessure op en moet de Euro Hockey League aan zich voorbij laten gaan.

  • NOS
    Gentse fans zorgen voor sfeer in het Wagener Stadion
  • NOS
    Kampong-speler Terrance Pieters kijkt geblesseerd toe

Gantoise, gesteund door zingende Belgische fans op de tribunes, bleef in leven en mocht lang hopen op een stunt. Na de eerste landstitel in 102 jaar hoopte de ploeg voor het eerst de laatste vier van het Europese toernooi te bereiken.

Telgenkamp maakt verschil

Diep in het vierde kwart nam Kampong via Duco Telgenkamp weer een voorsprong, 2-1. Met een voor hem typisch doelpunt - geluk of geniaal? - hoopte hij het verschil gemaakt te hebben.

Maar het vuurtje van Gantoise was nog niet gedoofd. Verbaal, fysiek en vol op de aanval lieten de Belgen zich gelden. Aanvoerder Antoine Kina werd weggestuurd voor aanhoudend protesteren. Omdat ook Kampong-speler Sander de Wijn een tijdstraf uit moest zitten, bleef het spannend.

De Ierse keeper David Harte hield Kampong op de been, waardoor de Utrechters zich bij Pinoké, Old Georgians en Rot-Weiss Köln in de halve finales voegt. Voor Gantoise zit het Europese avontuur erop, eerder op de avond werden ook de vrouwen uitgeschakeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl