Van der Drift in actie voor Polo
NOS Sport

Van der Drift met Spaanse club outsider bij Euro Hockey League: 'Geen plezierreisje'

Nederlandse sporters in Barcelona. Dan denk je al snel aan voetballers als Frenkie de Jong en Memphis Depay. Zij zijn echter niet de enige avonturiers die de laatste jaren naar Catalonië trokken, want ook in het hockey vinden we daar een Nederlander terug.

Al bijna twee jaar speelt Yannick van der Drift voor topclub Real Club de Polo. Vandaag is hij terug in Nederland, om in het Amsterdamse Bos de Euro Hockey League te spelen, het meest prestigieuze toernooi in het clubhockey.

"We komen zeker niet naar Nederland voor een plezierreisje", vertelt Van der Drift, die met zijn club in topvorm verkeert en misschien wel een stiekeme outsider is voor de eindzege.

Hoewel ze vooraf niet tot de favorieten behoren, moeten Real Club de Polo en Van der Drift niet worden onderschat. De topclub uit Barcelona verloor dit seizoen nog geen enkele wedstrijd in de competitie of EHL. Bovendien werd vorige week de Spaanse beker, de Copa del Rey, gewonnen.

"Het is inderdaad een goede tijd om speler van Polo te zijn", beaamt de aanvaller. "Ook voor mij persoonlijk. Ik sta bijna altijd in de basis en ik scoor regelmatig. Ik heb acht goals in de competitie gemaakt en drie in de beker, als ik me niet vergis."

Een blik op de cijfers leert dat hij gelijk heeft. Met acht goals is hij zelfs de meest scorende niet-Spanjaard in de Spaanse competitie dit seizoen. Al moet aan die titel niet te veel gewicht worden toegekend. "In Nederland is het heel normaal dat een team meerdere spelers uit het buitenland heeft, in Spanje is dat een stuk zeldzamer."

Topper tegen Pinoké

Donderdagavond begint voor Van der Drift en Polo de laatste fase van de EHL met de wedstrijd tegen Pinoké. Hoe schat hij de kansen van zijn ploeg in?

"Pinoké is zeker de favoriet als je de selecties naast elkaar legt. Zij zijn regerend kampioen van Nederland, de sterkste competitie van Europa, en hebben met Alexander Hendrickx de beste strafcornerspecialist ter wereld. Maar: de druk ligt bij hen en wij zijn in vorm. Er heerst een goed gevoel in onze groep."

De selectie van Polo na het winnen van de Spaanse beker

Woensdagmiddag is de selectie van Polo in Nederland geland. Voor Van der Drift is dat even thuiskomen, sinds hij in 2022 een transfer maakte naar Barcelona. Terwijl hij op dat moment bij Bloemendaal speelde en een baan als juridisch adviseur had die hem goed beviel. Hoe is hij in Spanje terechtgekomen?

"Ik speelde bij Bloemendaal samen met een Spanjaard, Xavi Lleonart, die op een gegeven moment terugging naar Polo. Hij zei toen tegen mij: als je ook wil komen, stuur mij een berichtje en dan regel ik het."

En zo geschiedde. Van der Drift trok in de zomer van 2022 naar Spanje met zijn half-Spaanse vriendin. Natuurlijk voor "het avontuur, de taal, het prachtige land en het lekkere eten", maar ook om sportieve redenen.

"Bij Bloemendaal had ik een redelijk dienende rol. Logisch ook, je kunt daar bijna een volledig elftal aan internationals opstellen. Bij Polo ben ik nu een van de mannen die het moeten laten zien. Dat is een mooie rol om te hebben."

Van der Drift in actie namens Bloemendaal in de play-offs van 2022

Het leven in Spanje bevalt hem goed. Hoewel Van der Drift kan leven van zijn hockeysalaris, werkt hij door als zelfstandig juridisch adviseur voor meerdere Nederlandse en Spaanstalige cliënten. "Dat gaat erg goed. Ik vind het lekker om bezig te zijn. Zo verveel je je niet."

Laatste maanden in Barcelona

Toch blijkt de Spaanse periode er voor Van der Drift bijna op te zitten: hij is er bezig aan zijn laatste maanden.

"Recent hebben we de knoop doorgehakt om terug te gaan naar Nederland. We hebben de behoefte om daar het leven weer op te pakken en verder te werken aan onze toekomst. Ook omdat mijn vriendin een droombaan aangeboden heeft gekregen."

De kans is dus groot dat we Van der Drift komend seizoen terugzien in de Tulp Hoofdklasse. Bij welke club is nog de vraag. "Er is nog niks concreet of officieel, maar er speelt wel wat", verklapt hij.

Voordat het zover is, wil hij afsluiten met een landstitel in Spanje en heel misschien zelfs een Europese prijs winnen. Iets dat Frenkie de Jong en Memphis Depay in ieder geval - nog - nooit lukte.

Bekijk hier hoe titelhouder Bloemendaal werd uitgeschakeld in de eerste ronde van de Euro Hockey League.

Bekijk hier de samenvatting van Bloemendaal - Kampong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl