NOS Sport

Pinoké bereikt halve finales EHL na nipte overwinning op Polo

Hockeyers Pinoké bereiken voor het eerst in clubgeschiedenis halve finales EHL na zege op Polo

Pinoké heeft zich voor het eerst in de clubhistorie geplaatst voor de halve finales van de Euro Hockey League. De regerend landskampioen was donderdag in het eerste duel van de finaleronde met 1-0 te sterk voor Real Club de Polo.

In de halve eindstrijd, die zaterdag wordt afgewerkt, is Old Georgians de tegenstander. De club uit het zuiden van Engeland won zijn kwartfinale met 4-2 van Campo uit Madrid.

Het duel tussen Pinoké en Old Georgians is zaterdag live te zien bij de NOS via deze livestream.

Het programma van de finaleronde van de EHL

Voor het treffen met de koploper van de Spaanse competitie kon coach Jesse Mahieu, anders dan dit seizoen gebruikelijk is, weer eens beschikken over een bijna volledig fitte selectie. Alleen verdediger Pieter Sutorius moest in het Wagener Stadion geblesseerd toekijken.

Pinoké begon overtuigend aan de wedstrijd en begaf zich in het eerste kwart veelvuldig op de helft van de club uit Barcelona, waar de Nederlandse Yannick van der Drift in de basisopstelling begon.

In de slotminuten van het eerste kwart leidde het overwicht tot twee goede mogelijkheden op de openingstreffer. Na een overtreding op Miles Bukkens kreeg Pinoké een strafcorner, maar het daaropvolgende schot van Alexander Hendrickx miste zuiverheid en eindigde ruim naast het doel.

Even later was het Joep Troost die, ditmaal van dichtbij, een poging mocht wagen na een scherpe voorzet vanaf de rechterkant. Troost kon vanuit de moeilijke hoek geen richting geven aan de bal.

Desorganisatie

Halverwege het tweede kwart was Troost wel succesvol. Het voorbereidende werk was van Boris Aardenburg, die op de rand van de cirkel profiteerde van desorganisatie in de vijandelijke defensie. Troost kon van dichtbij binnentikken, nadat de bal via een Spaanse voet bij hem terecht was gekomen.

De spelers van Pinoké vieren de openingstreffer van Joep Troost

Hoewel het momentum bij Pinoké lag, was het Polo dat beter uit de rust kwam. Maar de Catalaanse ploeg kwam niet door de stugge defensie van Pinoké, waarna coach Carlos García Cuenca in de slotfase noodgedwongen meer risico nam.

Noodgreep

Doelpuntenmaker Troost kreeg een tijdstraf, waarop García Cuenca zijn doelman inruilde voor een extra speler. Gevolg was dat Polo twee veldspelers meer had dan Pinoké, dat daardoor weinig anders kon doen dan de voorsprong verdedigen.

De noodgreep slaagde niet. Pinoké overleefde een strafcorner en leek zich op te moeten maken voor een nieuwe, nadat de arbiter een nieuwe fout had geconstateerd. De ploeg vocht de beslissing succesvol aan, waarna de eerste halvefinaleplek in de clubgeschiedenis een feit was.

Bekijk hier de reacties van matchwinner Joep Troost en coach Jesse Mahieu na afloop van het gewonnen duel:

"Ik ben naar Pinoké gekomen om dit soort wedstrijden te spelen", aldus matchwinner Troost, die vorig jaar de overstap maakte van Almere, dat uitkomt in de promotieklasse. "We willen maandag met de gouden medaille staan."

Trainer Mahieu: "De tweede helft was zenuwslopend. Het kwam aan op vechten, doorbijten en overleven", wees hij op de vele ballen die de Spaanse ploeg de cirkel in sloeg.

"Dat is lastig te verdedigen, want je moet continu je kop erbij houden. Negen keer gaat het goed, maar de tiende keer valt-ie een keer verkeerd", aldus de 45-jarige Brabander. "Maar met de mouwen opstropen en knokken kun je een eind komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl