Pinoké-trainer Jesse Mahieu
NOS Sport

Pinoké wil eindelijk succes op veld van 'buurman' Amsterdam: 'Drie keer is scheepsrecht'

Voor Pinoké staat vanavond om 19.15 uur flink wat op het spel. Niet alleen wordt er tegen Real Club de Polo gestreden om een plek in de halve finales van de Euro Hockey League (EHL), het meest prestigieuze toernooi in het clubhockey, maar de Amsterdammers willen ook wel eens winnen op het veld van 'buurman' Amsterdam. Het is de club waarmee Pinoké samen de finaleronde van de EHL organiseert.

Pinoké heeft natuurlijk in Amstelveen zijn eigen terrein om competitiewedstrijden op te spelen, maar tijdens de EHL wordt er gespeeld in het Wagener Stadion.

In dat stadion kende de Amstelveense club tot nu toe vooral teleurstelling. Het wordt tijd dat dat wordt omgedraaid, zegt Pinoké-trainer Jesse Mahieu.

Jesse Mahieu verwacht een goed Pinoké in de EHL:

Pinoké-trainer Mahieu kijkt uit naar 2000 clubmensen op tribune: 'Krijg je kippenvel van'

"Er is sprake van een lange historie van Pinoké in het Amsterdamse stadion. Voor de Tweede Wereldoorlog speelde de voorloper van Pinoké op het Museumplein in Amsterdam, maar tijdens de oorlog zetten de Duitsers hun luchtafweergeschut op die plaats", vertelt Mahieu.

"Er kon dus niet meer worden gehockeyd. Pinoké heeft toen de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze bij Amsterdam mochten spelen. Toen zijn er dus al wat wedstrijden in het Wagener Stadion gespeeld."

Het programma van de Nederlandse teams in de EHL

Dat gebeurde in een recenter verleden ook, maar dat liep vaak niet goed af voor Pinoké, weet Mahieu. "In het seizoen 1995/1996 werd de club op een zandveld vijfde in de competitie.Het jaar daarna wilden ze op een waterveld gaan spelen in een professioneel stadion. Dat gebeurde ook in het Wagener Stadion, maar de club degradeerde."

En vorig jaar, toen Pinoké ook EHL speelde in het stadion van de rivaal, werd in de kwartfinales al met 3-2 verloren van Racing Club de Bruxelles. Dit jaar moet er eindelijk eens worden gewonnen door 'De Steekneuzen'.

"Toen deed Pinoké voor het eerst mee aan een echt Europees toernooi op het veld", vertelt Mahieu. "Toen stonden we er niet goed voor. Die herinnering moeten we loslaten. Nu zijn we wel iets verder qua ervaring, denk ik."

'Strijd even niet voelen'

Het is best bijzonder dat Pinoké en Amsterdam samen de finale van de EHL organiseren. De clubs vechten normaal gesproken op het veld namelijk een burenruzie uit. Dat wordt dit weekend aan de kant gezet.

"Het is mooi dat we als buren het nu samen organiseren, dat we de strijd even niet voelen, maar het samen doen", stelt de trainer van Pinoké, die flink wat verwacht van zijn team.

"Ik denk dat we heel sterk kunnen zijn en ik heb er vertrouwen in dat we goed voor de dag gaan komen. Veel vrienden en familie zullen op de tribune zitten, dat geeft ook wat extra's. Als wij straks het stadion binnenkomen en er zitten 2000 Pinoké'ers, dan krijg je toch kippenvel. Daar doe je het voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl