NOS Voetbal

Oranje behaalt klinkende cijfers tegen Schotland (4-0), maar overtuigt toch niet

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Bekijk hier de samenvatting van het oefenduel Nederland-Schotland

Het Nederlands elftal heeft het eerste duel van het EK-jaar met 4-0 gewonnen van Schotland. Een prima resultaat tegen een EK-deelnemer, maar het was een allerminst overtuigende uitvoering in de Johan Cruijff Arena.

Georginio Wijnaldum luisterde zijn rentree in Oranje op met een doelpunt en dankzij de invallers werd het een nog grotere, geflatteerde uitslag.

Op weg naar het eerste duel van 2024 liet bondscoach Ronald Koeman nogal wat twijfel over de opstelling en het systeem. Aan één systeem liet hij zich niet binden, alle opties bleven open.

Dat bleek ook uit de opstelling. Op papier een terugkeer naar 4-3-3, maar in de praktijk was het anders. Volgens Koeman moest rechtsback Jeremie Frimpong, die de voorkeur kreeg boven Denzel Dumfries, als rechtsbuiten spelen, met Xavi Simons en Georginio Wijnaldum aan de binnenkant.

Zwakke eerste helft

Een belangrijke rol kreeg Frimpong in zijn tweede interland, zijn eerste in de basis, maar uit de verf kwam de speler van de Duitse koploper Bayer Leverkusen niet. Hij leed veel balverlies, oogde onzeker, zijn snelheid werd nauwelijks benut en hij vertrouwde daar zelf ook amper op.

Niet alleen Frimpong, heel Oranje speelde in de eerste helft heel slordig. Mats Wieffer met name en ook Virgil van Dijk, Simons, Depay, Wijnaldum, Gakpo, het was allemaal net niet. De Schotten hadden het betere van het spel en kregen de eerste kans.

Jeremie Frimpong en Andrew Robertson

Na balverlies van Tijjani Reijnders kwam Billy Gilmour door op rechts en de voorzet van de speler van Brighton & Hove Albion eindigde op het hoofd van Ryan Christie, die het kopduel won van Frimpong. Mark Flekken redde fraai op de kopbal, met hulp van de lat ook.

Flekken was de positieve uitzondering bij Oranje, niet alleen met die redding, maar ook met zijn passing. Ook Reijnders herrees in het tweede gedeelte van de eerste helft en was niet voor niets verantwoordelijk voor het enige hoogtepunt voor rust.

Reijnders haalt uit

De middenvelder van AC Milan haalde van afstand hard uit en zag zijn inzet in de hoek van het doel verdwijnen. Het was de eerste interlandgoal voor Reijnders in zijn zevende interland. Het was, typerend voor het spel van Oranje, pas het eerste Nederlandse schot op doel.

Na rust zag het publiek een meer op en neergaande wedstrijd. Depay draaide goed weg en was dicht bij zijn 45ste goal in Oranje, maar de Schotse keeper Angus Gunn redde knap. Even later leidde een vloeiende aanval via Depay en Reijnders tot een schot van Gakpo.

Aan de andere kant waren de Schotten gevaarlijk via onder anderen John McGinn. Toen Wieffer de bal cadeau gaf aan Scott McTominay, kreeg Schotland via Lawrence Shankland een opgelegde kans. De spits van Heart of Midlothian schoot op de lat.

Daarmee ontsnapte Nederland aan de gelijkmaker. Het was de laatste actie van Wieffer, die werd vervangen door Joey Veerman. Frimpong maakte tegelijkertijd plaats voor Denzel Dumfries.

Invallers laten zich zien

Bijna een jaar na zijn laatste interland kreeg Depay nog een kans op zijn 45ste interlandgoal. Een vrije trap belandde echter in de muur. De andere helft van de in ere herstelde tandem uit Koemans eerste periode als bondscoach, Georginio Wijnaldum, kwam weinig in het spel voor.

Maar in de 72ste minuut toonde de 33-jarige middenvelder van Al-Ettifaq wel zijn kwaliteit. Na een voorzet van Gakpo stond Wijnaldum op de goede plek en kopte hij Oranje op 2-0.

De Schotten verdienden een doelpunt, maar ook een kopbal van Scott McTominay ging naast. Wijnaldum bood Gakpo nog een aardige mogelijkheid en invaller Teun Koopmeiners was dichtbij na een fraaie pass van uitblinker Reijnders.

Meer invallers lieten zich zien. Uit een hoekschop van Veerman kopte Wout Weghorst de 3-0 tegen de touwen en na weer een prachtige steekpass van Reijnders wipte Donyell Malen de 4-0 binnen.

Klinkende cijfers, na een beter slot van de tweede helft van het Nederlands elftal, maar ook verbloemende cijfers. Komende zomer in Duitsland moet het beter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl