Ronald Koeman
NOS Voetbal

Koeman ziet in Simons geen middenvelder, kiest voor Flekken op doel tegen Schotland

Op weg naar het EK hangt boven Zeist nog steeds de vraag: welke drie 'echte' middenvelders kiest Ronald Koeman in de oefenduels met de Schotten en de Duitsers? De bondscoach liet een dag voor het vriendschappelijke duel met Schotland doorschemeren dat Xavi Simons niet een van die drie gaat zijn.

Rond de doelmannen is wel meer duidelijk: Mark Flekken keept vrijdag tegen Schotland, Bart Verbruggen dinsdag tegen Duitsland.

De woorden van de bondscoach waren deze week helder: "We gaan met drie middenvelders spelen, drie echte middenvelders." Niet zoals het vaak in de afgelopen interlandperioden gebeurde: met twee echte middenvelders en daarvoor twee 'tienen', meer aanvallers dan middenvelders, achter de diepe spits. "Toen was Xavi Simons natuurlijk weleens de '10', maar daar ga ik in principe niet voor kiezen."

Koeman kiest Simons niet als een van zijn drie 'echte' middenvelders tegen Schotland

Van een experiment wil de bondscoach niet spreken. Wat het systeem precies gaat worden, gaf Koeman ook niet prijs. "Nee, in de voorbereiding van het EK ga je niet te veel experimenteren. Maar ik heb het al gezegd, dit elftal is bij machte om verschillende systemen te spelen."

"Ik heb de naam een realistische coach te zijn. Dat klopt, maar ik wil graag de bal hebben, aanvallen, de tegenstander onder druk zetten. Dat kan met meerdere systemen."

Wat Koeman vrijdagavond tegen Schotland vooral wil zien, is intensiteit. "Dat kan misschien weleens moeilijk zijn in oefenwedstrijden, maar in de situatie van nu, in de voorbereiding op het EK, is dat geen probleem. Van wat ik gezien heb, is de honger er." Al was het alleen al bij het gezang aan het ontbijt vanochtend, voor de 61ste verjaardag van de bondscoach. Ingezet door dokter Edwin Goedhart.

"Iedereen deed vrolijk mee. Misschien denken ze: hoe harder ik zing, hoe eerder ik speel. Maar dat is niet zo", grapte Koeman.

Flekken onder de lat

Keeper Mark Flekken heeft in ieder geval hard genoeg gezongen, hij speelt tegen Schotland. De andere doelman Bart Verbruggen staat dinsdag tegen Duitsland onder de lat. "We willen beiden een wedstrijd laten spelen." Op Quilindschy Hartman na, die kampt met een blessure, is iedereen fit.

Koeman vroeg zich vanochtend nog af: "Hoe oud was Rinus Michels nou toen wij in '88 het EK wonnen?" Zestig jaar oud, jonger dan Koeman nu. "Toen had ik wel het idee dat we een oude trainer hadden. Dat vinden de spelers nu niet, ik heb het ze gevraagd. Ik hoop niet dat ze mij als oude man zien."

Koeman sprak met Depay en Wijnaldum: 'Iedereen heeft recht op zijn mening, goed gedaan'

Koeman moest deze week al direct een brandje blussen, nadat Memphis Depay en Georginio Wijnaldum zich hadden uitgelaten over twee beladen onderwerpen. Quincy Promes en Saudi-Arabië.

"Het zijn jongens die ervaren zijn. Ze hebben hun mening en daar hebben ze het recht toe. Ze hebben het gezegd en daar moeten we ook niet op terug komen. Dat krijgt soms aandacht waarvan ik denk dat het niet nodig is. Ik heb er even kort met hen over gesproken en ik denk dat ze dat erg goed gedaan hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl