NOS SchaatsenAangepast

Van ’t Wout profiteert van Zuid-Koreaanse clash en pakt knap WK-zilver

Shorttracker Jens van 't Wout heeft bij de WK knap een zilveren medaille gepakt op de 1.500 meter. De 22-jarige Nederlander finishte in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam achter de Zuid-Koreaan Hwang Daeheon en de Chinees Sun Long, maar Hwang kreeg na afloop nog een straf en dus schoof Van 't Wout op naar plek twee.

Sun pakte door de diskwalificatie van Hwang de wereldtitel. Hwang kreeg een straf aan zijn broek omdat hij tijdens de race landgenoot en topfavoriet voor het goud Park Ji-won had gehinderd.

Tweede individuele WK-medaille

Het zilver voor Van 't Wout is de tweede individuele WK-medaille in zijn carrière. Vorig jaar won hij brons op de 500 meter, de afstand waarop hij later op de zaterdag strandde in de halve finales. Op de WK van 2023 werd Van 't Wout op de 1.500 meter nog vierde.

Dat Van 't Wout een medaille pakt, is een sterke prestatie, wetende dat hij al enige tijd kampt met een enkelblessure. Bij de EK twee maanden geleden moest de Nederlander nog na één afstand afhaken met een gekneusde enkel. De pijn is inmiddels weg, maar er zit nog tape om zijn enkel.

"De bandjes zijn wat verrekt en dus nog wat zwakker. Het tape zorgt dan voor meer stabiliteit in de bochten", vertelde Van 't Wout afgelopen week. De materiaalman van de shorttrackploeg flanste een nieuwe oranje schoen in elkaar, die nog "wat dikker is bij de buitenkant van de enkel. Er zit meer foam in, eigenlijk een soort kussentje."

Brendan Corey feliciteert Jens van 't Wout

Van 't Wout toonde in de halve finale al aan dat de vorm goed zat, toen hij zich als tweede plaatste in een zeer sterke heat met Park, de Canadezen Steven Dubois en Pascal Dion en de Japanner Keita Watanabe.

Friso Emons en Itzhak de Laat, de andere twee Nederlanders die in actie kwamen op de 1.500 meter, hadden zich eerder op de zaterdag niet geplaatst voor de hoofdfinale. In de B-finale eindigden ze als derde en vierde.

Bekijk de reactie van Emons na het mislopen van de finale:

Emons na mislopen WK-finale 1.500 meter: 'Ging om millimeters, maar wel hele belangrijke'

Kort na de finale van de 1.500 meter moest Van 't Wout alweer in actie komen in de kwartfinales van de 500 meter, samen met landgenoten Teun Boer en Kay Huisman.

Daar bleef Nederlands succes uit. Boer en Huisman kwamen niet door hun kwartfinales heen. Van 't Wout nog wel, maar in de halve finales kon hij tussen snelle mannen als Pascal Dubois en Pietro Sighel weinig meer voor elkaar krijgen.

Mannen naar relayfinale

De Nederlandse shorttrackers sloten dag twee van de WK in Rotterdam af met de aflossing. En dat verliep wel goed.

Het viertal Boer, De Laat, Emons en Van 't Wout wonnen hun halve finale nipt voor Polen, omdat Van 't Wout in de slotmeters nog even zijn voet eerder over de streep drukte. In de finale treft Nederland ook nog Korea en China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl