Schulting treurt na de diskwalificatie op de 500 meter
NOS SchaatsenAangepast

Desastreuze tweede WK-dag Schulting: val op 1.500 en diskwalificatie op 500 meter

De tweede WK-dag van Suzanne Schulting is desastreus verlopen. Na een val in de halve finales van de 1.500 meter werd ze later op de zaterdag in de halve finales van de 500 meter gediskwalificeerd. De jury oordeelde dat ze de Italiaanse Arianna Fontana bij de start blokkeerde met de arm.

Schultings val in de slotronden op de 1.500 meter was niet haar eigen schuld, maar ze lag op het moment van de val niet op een plek die recht zou geven op een startplek in de finale. Schulting werd wel doorgeschoven naar de B-finale, maar reed die niet om krachten te sparen voor de 500 meter en de aflossing die later op de dag volgden.

Maar in de halve finales van de 500 meter ging het dus ook mis. Na twee starts die over moesten, omdat ze in de eerste bocht onderuit ging, werd ze door de jury gediskwalificeerd voor het hinderen van Fontana.

Teleurstelling en boosheid

Voor grote treurnis was direct na de mislukte 1.500 meter, waarop ze geen kans kreeg op prolongatie van haar wereldtitel, nog weinig plaats. "Ik moet zo nog door voor de 500 meter. Teleurstelling en boosheid komen aan het eind van de dag wel", zei ze toen de klap op de 500 meter nog moest plaatsvinden.

Prolongatie van de wereldtitel of het pakken van een medaille zou voor Schulting al even knap als opmerkelijk zijn geweest, omdat Schulting onlangs pas haar rentree maakte nadat ze een lange periode afstand had gedaan van de shorttrackbaan. Om haar lichaam en geest weer rust te gunnen.

WK-goud Kim

Schulting had zich dit WK graag gemeten in de ijzersterke finale van de 1.500 meter met Kristen Santos-Griswold, Hanne Desmet, Shim Suk-Hee en Kim Gilli. Maar Schulting moest langs de baan toekijken hoe Kim naar de wereldtitel reed, voor de zilveren Santos-Griswold en bronzen Corinne Stoddard.

Desmet kwam als tweede over de finish, maar kreeg een straf.

Bekijk hier de val van Schulting en de finale van de 1.500 meter:

Schulting valt in halve finales 1.500 meter: geen prolongatie wereldtitel

Hoe Schulting het had gedaan in de finale blijft ongewis. En dat terwijl trainingen wel "bizar goed" gingen, vertelde Schulting eerder deze week. In de halve finales op zaterdag toonde Schulting nog goede vorm. Totdat ze onderuit gegleden werd door de Hongaarse Maja Dora Somodi.

Ook Michelle Velzeboer onderuit

Schulting was niet de enige Nederlandse die in de halve finale onderuit ging, want ook Michelle Velzeboer gleed de kussens in. Yara van Kerkhof was vrijdag op dag één van de WK in Rotterdam al verwezen naar de herkansing. Die kwam ze vanochtend vroeg niet door.

Bekijk hieronder de valpartij van Michelle Velzeboer in de halve finales van de 1.500 meter:

Geen WK-finale Michelle Velzeboer na val in halve finale 1.500 meter

De Nederlandse shorttracksters sloten dag twee van de WK in Rotterdam af met de aflossing. En dat verliep voor Schulting en co wel vlekkeloos.

Het viertal Schulting, Van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer, die kort daarvoor nog zilver had gepakt op de 500 meter, wonnen hun halve finale met overmacht, voor Zuid-Korea. Gewaarschuwd voor de finale van zondag zijn ze wel, in de andere halve finale waren de Verenigde Staten en Canada 2,5 seconden sneller.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl