NOS Schaatsen

Schulting hoopt iedereen en zichzelf te verrassen bij WK: 'Trainingen gaan bizar goed'

Een half jaar geleden was het nog maar de vraag of Suzanne Schulting het wel zou gaan redden om dit seizoen nog op het ijs te staan, maar vrijdag staat ze als een van de uithangborden van de sport aan de start van de WK shorttrack in eigen land.

Schulting hoopt iedereen en zichzelf te verrassen bij WK: 'Trainingen gaan bizar goed'

"En ik kan zeggen dat ik alle afstanden rijd", zegt een "supergretige" Schulting, die er sinds afgelopen zomer lange tijd uit lag, mede door een virus in haar lichaam. In het najaar van 2023 kwam daar een snijwond in haar rug bovenop.

Schulting: "Ik sta hier nu gewoon en ik doe mee op het allerhoogste niveau. De trainingen gaan bizar goed, dat is alleen maar genieten."

De 26-jarige drievoudig olympisch kampioen trainde de afgelopen weken vooral op snelheid. "Mijn benen zijn wel echt goed naar de kloten gegaan. Zelfs zo erg dat ik niet meer kon lopen."

"Eigenlijk wat Jenning had op de WK", lacht Schulting, doelend op Jenning de Boo die door de verzuring na de 1.000 meter even helemaal niks meer kon. "Dat heb ik ook een paar keer gehad de afgelopen weken."

'Jonge stuiterbal'

Na alle trainingsarbeid staat Schulting vlak voor de start van de WK stralend voor de camera in Rotterdam Ahoy, waar ook in 2017 al een keer de WK werden gehouden. Toen was Schulting negentien jaar. "Een jonge stuiterbal", omschrijft ze haar zeven jaar jongere zelf.

"Ik was toen al heel blij dat ik mocht rijden en behaalde ook nog een bronzen medaille op de 1.000 meter. Het was heel gaaf", herinnert Schulting zich. Ze heeft met name goede herinneringen aan de mannen-relayploeg, die toen wereldkampioen werd. En aan Sjinkie Knegt, die een "weergaloze 500 meter" reed.

De 19-jarige Suzanne Schulting tijdens de medailleceremonie op de WK van 2017 in Rotterdam

"Dat is nog altijd een van de mooiste 500 meter-finales die ik ooit heb gezien. Ook omdat ik voor Sjinkie was natuurlijk. Sjinkie die als niet-sprinter daar goud won, was heel gaaf."

Rustiger

Vergeleken met de Schulting van toen is ze nu "vooral rustiger geworden" en heeft ze "heel veel vertrouwen" gekregen.

Vanzelfsprekend droomt ze van een scenario zoals dat van Knegt in 2017. "Wie droomt daar niet van? Ik heb al fantastische prijzen gehaald, maar het zou toch wel iets heel moois zijn als ik dit weekend iedereen én mezelf kan verrassen."

Toch legt ze de lat voor zichzelf niet te hoog dit keer. "Ik wil eigenlijk vooral gewoon alle finales rijden en iets moois kunnen laten zien. Over medailles doe ik geen uitspraken. Ik heb de afgelopen weken fantastisch goed getraind. Daar haal ik veel zelfvertrouwen uit. Maar wat dat waard gaat zijn, gaan we zien."

Ahoy is tijdelijk ijspaleis: 'WK shorttrack in Rotterdam next level maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl