NOS SchaatsenAangepast

Wereldbekergoud Velzeboer op 500 meter, ook goud op aflossing

Shorttrackster Xandra Velzeboer heeft in Gdansk voor het tweede jaar op rij de wereldbeker op de 500 meter veroverd. Ze hield op de laatste 500 meter van het wereldbekerseizoen Selma Poutsma van de zege af en ging haar daarmee voorbij in het klassement.

Op de laatste afstand van het wereldbekerseizoen pakten de Nederlandse shorttracksters het goud op de 3.000 meter aflossing. Eerder op zondag kwam Suzanne Schulting in de halve finales van de 1.000 meter ten val.

Kijk hieronder naar de reactie van Xandra Velzeboer:

Gouden Velzeboer zag Poutsma komen bij start: 'Goed kalm gebleven'

Poutsma, Schulting en Xandra en Michelle Velzeboer wonnen de wereldbekerfinale in Gdansk door in de slotfase Zuid-Korea af te troeven. Na de derde plaats bij de WB-opening in Montreal pakte Nederland de winst in alle volgende aflossingen en daardoor was de wereldbeker al binnen.

Zondag nam Zuid-Korea de leiding en wat de Oranjerijdsters ook probeerden, de Koreaansen lieten hen er niet langs. Tot Poutsma in de slotfase na een wissel binnendoor glipte. Schulting wist het gaatje te vergroten en Xandra Velzeboer maakte het karwei soeverein af.

Nederlandse shorttracksters ook bij wereldbekerfinale winnaar aflossing

Het was het tweede goud van de dag voor de 22-jarige Xandra Velzeboer. Ze had niet meegedaan aan de 500 meter van zaterdag, die werd gewonnen door Poutsma. Daarmee had laatstgenoemde een voorsprong van 25 punten genomen in het klassement.

In de finale van zondag had Velzeboer de beste startpositie aan de binnenkant, maar Poutsma slaagde erin haar te passeren. In de slotronde werd de druk van Velzeboer Poutsma te veel: Velzeboer ging er langs en boekte zo haar vijfde wereldbekerzege van het seizoen op de kortste afstand.

Schulting wint na val B-finale

Schulting reed in de eerste halve finale van de 1.000 meter in vierde positie toen de Italiaans Elisa Confortola onderuit ging en Schulting meenam in haar val. De drievoudig olympisch kampioene, die vorige week in Dresden haar rentree maakte, was daarmee uitgeschakeld voor de A-finale.

Schulting ten val bij wereldbekerfinale, in halve finales 1.000 meter

Michelle Velzeboer werd in dezelfde heat als Schulting derde en in de tweede halve finale slaagde ook Diede van Oorschot er niet in de A-finale te halen, zij werd vijfde. In de B-finale won Schulting, voor Velzeboer en Van Oorschot. Zaterdag pakte Schulting in Polen nog zilver op de 1.500 meter.

Kristen Santos-Griswold pakte het goud op de kilometer. De Amerikaanse was een dag eerder ook al de beste op de 1.500 meter, voor Schulting. Santos-Griswold schreef dankzij haar zege ook de wereldbeker van dit seizoen op haar naam.

Bij de mannen ging de zege op de 1.000 meter naar de Zuid-Koreaan Park Ji-won, die ook de wereldbeker op zijn naam schreef. Friso Emons won de B-finale en daarin werd Daan Kos vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl