NOS SchaatsenAangepast

Schulting tankt vertrouwen met zilver en relay-goud, Velzeboer imponeert op 500 meter

Suzanne Schulting heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Dresden flink wat vertrouwen getankt in aanloop naar de WK in Rotterdam, die van 15 tot en met 17 maart plaatsvinden. Op de slotdag in Duitsland pakte ze zilver op haar favoriete afstand, de 1.000 meter en goud op de relay.

Schulting veroverde de titel op de relay samen met Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof. Ze reden de hele finale op kop.

In de laatste ronde drongen Zuid-Korea en de VS aan, maar Velzeboer kwam goed de laatste bocht door en zag op de streep dat de Zuid- Koreaanse en de Amerikaanse achter haar ten val waren gekomen. Het zilver ging daardoor naar Canada.

Op de 1.500 meter had Schulting zaterdag al het brons veroverd. Voor de 26-jarige shorttrackster, tweevoudig olympisch kampioene op de 1.000 meter, waren het in Dresden haar eerste wedstrijdmeters op het ijs van het seizoen. Mede vanwege ernstige vermoeidheidsklachten en een flinke snijwond in haar rug lag ze er sinds afgelopen zomer uit.

In de finale van de 1.000 meter ontstond er halverwege wat gedrang en daar waren Hanne Desmet en Kristen Santos-Griswold de slachtoffers van. Het wegvallen van de Belgische en de Amerikaanse, maakte de weg vrij voor Schulting, die alleen de Zuid-Koreaanse Gilli Kim voor zich moest dulden.

Na afloop van het wereldbekerweekend stond ze met een grote lach voor de camera. Al was ze niet blij dat ze op de 1.000 meter geen goud heeft veroverd. "Daar baalde ik van."

Al met al heeft ze het gevoel dat een gouden medaille dichtbij komt. "Maar ik merk wel dat ik flink wat werk te verzetten heb op de laatste rondjes, zeg maar de eindversnelling. Maar ik merk dat ik daar goed mee op weg ben."

Oppermachtige Velzeboer

Xandra Velzeboer toonde bij de voorlaatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen haar klasse op de 500 meter. De regerend wereldkampioene werd zaterdag op de 1.000 meter nog verslagen door Kim, maar was zondag oppermachtig op de kortste afstand.

Velzeboer oppermachtig in finale 500 meter, die Poutsma misloopt door valpartij

Velzeboer was scherp bij de start en reed snel weg bij de rest van de finalisten. Ze stampte vol door en reed onbedreigd naar de zege. De Chinese Ye Wang kwam liefst 0,6 seconden na Velzeboer over de finish en pakte het zilver. Het brons was voor de Poolse Kamila Stormowska.

Michelle Velzeboer. het zusje van Xandra, werd vierde.

Poutsma onderuit in halve finales

Selma Poutsma gold als een van de favorieten voor het goud op de 500 meter, maar viel in de halve finales. Na het startschot stoof ze weg en pakte ze direct een flinke voorsprong.

Niks leek een finaleplaats in de weg te staan, maar zonder ook maar een tegenstander in de buurt gleed Poutsma onderuit. De 24-jarige Nederlandse sprintster, die dit seizoen voor het eerst in haar carrière een gouden wereldbekermedaille pakte, zocht vervolgens in tranen de kleedkamer op.

De Nederlandse mannen op de 500 meter reikten niet tot de finale. Kay Huisman en Hugo Bosma sneuvelden al in de kwartfinales, voor Teun Boer waren de halve finales het eindstation.

Luister hieronder naar de terugblik op het weekend van bondscoach Niels Kerstholt:

Yara van Kerkhof zat op de 1.000 meter in de kwartfinalerace samen met onder anderen favorieten Schulting en Desmet. Van Kerkhof kwam er niet aan te pas en werd vierde, waarna haar individuele toernooi erop zat.

Finale 1.000 meter met vallende Kos

Daan Kos stond verrassend in de finale van de 1.000 meter. De 21-jarige Nederlander zette in de kwart- en halve finales ijzersterke races neer, maar gleed in de finale onderuit en wist dus geen medaille te veroveren. Ji-Won Park pakte het goud.

Finale-verrassing Kos onderuit in finale 1.000 meter, goud voor Park

Itzhak de Laat en Friso Emons kwamen op de 1.000 meter niet verder dan de halve finales. Jens van 't Wout ontbrak in Dresden, vanwege een enkelblessure.

Topfavoriet Pietro Sighel uit Italië lag er op de kilometer al uit in de kwartfinales. De regerend wereldkampioen startte vals en werd van het ijs gestuurd, al liet hij weten het niet eens te zijn met de regels omtrent valse starts. "Het gaat in onze sport niet om de tijd, maar om de strijd tussen de schaatsers."

Het wereldbekerseizoen wordt volgende week afgesloten in het Poolse Gdansk. De WK in Rotterdam vormen het slotstuk van het shorttrackseizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl