NOS SchaatsenAangepast

Schulting als vanouds bij rentree na jaar afwezigheid: winst in kwalificatie

Schulting glundert na eerste races sinds comeback: 'Voelt alsof ik nooit weg ben geweest'

Suzanne Schulting heeft bij haar rentree op het shorttrackijs probleemloos de halve finales van de 1.500 meter bereikt bij de wereldbeker in Dresden. De regerend wereldkampioen won haar kwalificatierace overtuigend.

Op de 1.000 meter plaatste ze zich later op de dag ook eenvoudig voor de kwartfinales.

Concurrentie in andere ritten

Het was de vraag of Schulting na een pauze van bijna een jaar meteen weer net zo dominant zou zijn als de afgelopen jaren, waarin ze bijna alles won wat er te winnen viel. Die vraag is na de eerste kwalificatiedag nog niet echt te beantwoorden, want haar concurrenten reden in andere ritten. Maar de eerste voortekenen zijn gunstig.

Schulting begon afwachtend aan haar eerste 1.500 meter van het seizoen. Ze startte op de derde plaats in het treintje en versnelde met nog vijf ronden te gaan, waarna ze naar de winst reed.

Op de gemengde aflossing won Schulting even later ook de kwartfinale, samen met Xandra Velzeboer, Friso Emons en Kay Huisman. Diede van Oorschot, Itzhak de Laat, Daan Kos en Emons plaatsten zich ook individueel voor de halve finales op de 1.500 meter. Yara van Kerkhof werd uitgeschakeld.

Schulting wint kwartfinale bij rentree op shorttrackijs na bijna een jaar

Schulting kwam het hele shorttrackseizoen nog niet in actie nadat ze afgelopen zomer een lange pauze in had gelast. De drievoudig olympisch kampioen kampte met ernstige vermoeidheidsklachten en bleek later ook besmet te zijn met het cmv-virus, een broertje van de ziekte van Pfeiffer. Eind vorig jaar liep ze bij een val op een training ook nog een flinke snijwond in haar rug op.

Nu richt ze zich op de WK shorttrack, die van 15 tot en met 17 maart worden verreden in Rotterdam Ahoy. Volgende week rijdt ze ook de wereldbeker in Gdansk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl