Velzeboer (links) en Poutsma
NOS Schaatsen

Poutsma en Velzeboer in EK-finale 1.000 meter afgetroefd door Belgische Desmet

Xandra Velzeboer is er niet in geslaagd haar tweede individuele gouden medaille te veroveren bij de EK shorttrack in het Poolse Gdansk. In de finale van de 1.000 meter moest ze haar meerdere erkennen in de Belgische Hanne Desmet, die haar Europese titel prolongeerde, en landgenote Selma Poutsma, die het zilver greep.

De regerend wereldkampioene, die gisteren op de 500 meter het goud veroverde, pakte achter Desmet en Poutsma nog wel het brons.

"Ik kreeg in het begin een enorme duw", keek Velzeboer terug op de finale van de 1.000 meter. "Ik snapte niet dat daar geen penalty voor gegeven is." Later kreeg Velzeboer naar eigen zeggen nog een duw. "Ik ben nog blij dat ik uiteindelijk brons heb gehaald."

Poutsma zat in tegenstelling tot Velzeboer wel "net telkens op de goede plek". "Er gebeurde echt veel in de rit. Maar op de momenten dat er dingen gebeurden, was ik alert."

Poutsma en Velzeboer in EK-finale 1.000 meter afgetroefd door Belgische Desmet

In de finale eiste Poutsma direct na het startschot de koppositie op. Het lukte de sprintster, die op de 500 meter eveneens zilver won, echter niet favoriete Desmet achter zich te houden.

Inhaalactie Desmet

De 27-jarige Desmet had aan één inhaalactie genoeg om de Nederlandsen voor te blijven. Ze oogde ijzersterk en hield in de laatste rondes de deur dicht, waardoor Poutsma geen kans meer had de Belgische in te halen.

Velzeboer, die dit seizoen nog geen enkele internationale race over 1.000 meter won, zat achter Desmet en Poutsma behoorlijk in het gedrang en het lukte haar niet zich nog te mengen in de strijd om de titel.

EK-goud op aflossing maakt toernooi voor shorttrackploeg compleet: 'Supermooi einde'

Ook in de halve finales stonden Velzeboer en Desmet samen op het ijs en was Desmet, die jarenlang meetrainde met de Nederlandse shorttrackselectie, al te sterk voor Velzeboer.

Penalty Van Oorschot en Boer

Diede van Oorschot, die zaterdag op de 1.500 meter verrassend de finale bereikte, sneuvelde op de 1.000 meter in de kwartfinales. Ze kwam als tweede over de finish, maar had tijdens de race de Française Gwendoline Daudet gehinderd. Dat kwam de 20-jarige Nederlandse op een penalty te staan.

Bij de mannen was Teun Boer de enige overgebleven Nederlandse troef op de 1.000 meter. De EK-debutant leek zich na een knappe inhaalactie te plaatsen voor de finale, maar bij die manoeuvre raakte hij de Brit Theo Collins. Volgens de hoofdscheidsrechter kon die actie niet door de beugel en Boer kreeg een penalty.

Geen finaleplaats voor shorttracker Boer op 1.000 meter: inhaalactie bestraft

Jens van 't Wout, die vorig jaar nog drie individuele medailles mee naar huis nam, hield de EK al na de eerste afstand voor gezien. Hij bereikte nog wel de finale van de 1.500 meter en eindigde daarin als vijfde, maar vertelde vervolgens te veel last te ondervinden van een enkelblessure.

De Europese titel op de 1.000 meter ging naar de Italiaan Pietro Sighel, die ook op de 500 en 1.500 meter al Europees kampioen werd.

EK begonnen met val

Voor Velzeboer waren de Europese kampioenschappen begonnen met een teleurstelling. In de finale van de 1.500 meter nam de Belgische Hanne Desmet de Nederlandse mee in haar val, waardoor beiden kansloos waren voor de medailles.

Bekijk hier een samenvatting van de finales 1.500 en de 500 meter van zaterdag:

De regerend wereldkampioene op de 500 en de 1.000 meter ging echter niet bij de pakken neerzitten en revancheerde zich even later op de 500 meter. Velzeboer was op het kortste shorttracknummer landgenote Poutsma de baas.

Schulting ontbreekt

Suzanne Schulting, die een jaar geleden op de EK twee van de drie individuele afstanden (500 en 1.500 meter) won en op de 1.000 meter zilver pakte, ontbreekt dit jaar. Ze laste afgelopen zomer een pauze in vanwege vermoeidheidsklachten en liep in november bij een val tijdens een training een snijwond in haar rug op.

Na overleg met de technische en medische staf van de shorttrackploeg besloot ze in plaats van de EK een extra trainingsperiode in haar schema op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl