NOS Schaatsen

Velzeboer pakt op 500 meter wél EK-goud, Poutsma grijpt zilver

Velzeboer pakt na val op 1.500 meter wél goud op 500 meter

Shorttrackster Xandra Velzeboer is voor het eerst in haar carrière Europees kampioen geworden op een individuele afstand. Op de 1.500 meter was het eerder op de zaterdagmiddag in het Poolse Gdansk nog helemaal mis gegaan, toen ze in de laatste rondjes viel. Op de 500 meter lukte het wel.

Regerend wereldkampioen Velzeboer pakte de Europese titel na een spannende strijd met Selma Poutsma, die naar zilver schaatste. Het brons ging naar de Belgische Hanne Desmet.

Velzeboer jaagt, Poutsma probeert voor te blijven

De 500 meter werd zoals verwacht een Nederlands gevecht tussen Velzeboer en Poutsma. Poutsma hanteert geen halve maatregelen op de sprintafstand: als een raket vertrekken, vol de eerste bocht in en dan volhouden tot de streep.

Aan Velzeboer is het dan de taak om bij te blijven en in de slotfase erlangs te glippen. Precies zo ging het zaterdag in de finale.

Op anderhalf rondje van de streep beet Velzeboer op de tanden en dook net wat eerder de bocht in dan Poutsma. Velzeboer hield Poutsma erna achter zich en snelde naar haar eerste EK-goud op een individuele afstand. De schreeuw nadat ze finish was gepasseerd was veelzeggend.

"Heel mooi om aan het rijtje toe te voegen. Ik was even heel bij dat het was gelukt. Met de 1.500 meter zat ik er heel dichtbij", zei Velzeboer na afloop.

De finale over 500 meter ging meer naar de zin van Velzeboer. "De start ging heel goed en daarna probeerde ik haar (Poutsma, red.) in te halen. Maar ik dacht: dan maar wachten. Ik weet dat het moet lukken als ik erachter zit. Maar ik had verwacht dat ik de inhaalactie iets eerder had kunnen maken, dus het was nog even spannend."

Poutsma merkte ook dat het close was. "Ik was zo dichtbij. Ik reed een hele goede rit. Het ging weer hard. Het gebeurde pas in de laatste ronde. Dat is aan de ene kant goed, want ik ben weer een stapje dichterbij. Maar aan de andere kant was ik zo dichtbij dat het toch een beetje zuur is."

"Ik weet waar het aan ligt: dat ik in de laatste ronde wordt ingehaald. En ik was te onrustig, daar door verlies ik mijn snelheid. Maar toch: een zilveren medaille op de EK met goede concurrentie. Daar mag ik blij mee zijn."

Op de 500 meter was Yara van Kerkhof eerder op zaterdag al gestrand in de halve finales. Haar 43,91 was niet genoeg om als een van de tijdsnelsten naar de finale te gaan. Van Kerkhof vond wat troost met de zege in de B-finale.

Velzeboer, Poutsma en Van Kerkhof kwamen samen met Diede Van Oorschot later op zaterdag nog in actie op de aflossing. Ze wonnen hun heat over drie kilometer zonder grote problemen voor Italië. Zondag rijden ze de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl