NOS Schaatsen

Chaos in mannenfinale op 1.500 meter: Sighel pakt EK-goud nipt voor Emons en De Laat

De Italiaan Pietro Sighel is Europees kampioen geworden op de 1.500 meter, maar direct na de finish was vrijwel niemand daar helemaal zeker van. In een chaotische finale bleek na lang juryberaad toch dat de Italiaan als eerste was gefinisht. Het zilver ging op een paar centimeter naar Nederlander Friso Emons. Itzhak de Laat pakte brons.

Ook naar wie nou zilver en brons hadden gewonnen, moest de jury nog even kijken, want de Let Roberts Kruzbergs kwam vallend over de finish.

Chaos in mannenfinale op 1.500 meter: Sighel pakt EK-goud nipt voor Emons en De Laat

Met een pijnlijke enkel werd een van de favorieten voor het goud, de Nederlander Jens van 't Wout, vijfde. Van 't Wout was eerder in de race betrokken bij een valpartij van een andere medaillekandidaat Stijn Desmet. De Belg ging onderuit na contact met Van 't Wout, maar de jury diskwalificeerde Van 't Wout niet.

Kort na de race werd bekend dat Van 't Wout niet verder zou gaan op de EK in Polen. Hij kampte al met een enkelblessure en ondervindt daar te veel moeilijkheden van. Na zijn halve finale had Van 't Wout ietwat mank het ijs, ogenschijnlijk met pijn aan de enkel. Hij won zijn halvefinaleheat nog wel, maar de grimas zei veel.

"Het EK is geëindigd voor mij. Ik ben klaar. Te veel pijn", zei Van 't Wout direct na de 1.500 meter-finale.

Emons kon 'goud proeven'

Tegenover de teleurstelling voor Van 't Wout stond de glimlach van Emons. Met zilver was hij tevreden. "Net weer een treetje hoger dan vorig jaar, dus het gaat de goede kant op. Voor het tweede jaar op rijd die bevestiging, daar ben ik blij mee."

Toch was goud zo dichtbij. "Ik kon het al proeven in die laatste bocht. Dit kan ik hebben, dacht ik, en ik was het goede moment aan het uitkiezen. Maar volgens mij verlies ik hem op een klein beetje. Supereuforisch voel ik mij nog niet, maar het komt misschien nog wel."

Verliezen van Sighel is voor Emons niet iets om zich voor te schamen. De Italiaan pakte later op zaterdag ook de EK-titel op de 500 meter. Teun Boer snelde daar knap naar zilver.

Emons en De Laat kwamen samen met Kay Huisman en Teun Boer later op zaterdag nog in actie op de aflossing. Ze eindigden hun halvefinaleheat over vijf kilometer als tweede achter België. Zondag rijden ze de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl