NOS Schaatsen

Shorttracker Boer pakt knap EK-zilver op 500 meter, achter gouden Sighel

Shorttracker Boer pakt knap EK-zilver op 500 meter, achter gouden Sighel

Shorttracker Teun Boer heeft knap EK-zilver gewonnen op de 500 meter in het Poolse Gdansk. De 22-jarige Nederlander mocht in de finale even hopen op goud en daarmee een stunt. Maar kort voor de finish kwam de Italiaanse wereldkampioen Pietro Sighel erlangs en pakte de Europese titel. De Belg Stijn Desmet werd derde.

Dat Boer, Nederlands kampioen op de 500 meter, boog voor Pietro is geen schande. De Italiaan is wereldkampioen op de sprintafstand en had zaterdag ook de titel op de 1.500 meter gepakt na een chaotische finale.

Teun Boer en Pietro Sighel

Toch had Boer misschien wel gehoopt op een stunt. Boer begon van startplek één, Sighel van startplek vier. Maar toen de Pool Michal Niewinski bij de start onderuit ging, kon Sighel zonder moeite een plekje inhalen op Boer.

Boer was namelijk uitstekend gestart en bleef lang op kop, maar de geslepen Italiaan loerde op zijn kans. Toen er gaatjes vielen, dook Sighel erin, drukte Boer van de koppositie en gaf de eerste plek niet meer weg. Zilver was het hoogst haalbare voor Boer.

Boer 'heel blij' met EK-zilver: 'Sighel maatje te groot? Toch wel'

"Ik moest wel even nadenken: ben ik blij of teleurgesteld? Maar met zilver ben ik gewoon heel blij. En dan kijk je wie er voor je is... Oké, Sighel. Was hij een maatje te groot? Ja, toch wel. Hij had een hele mooie actie. Ik ben wel blij dat ik ervoor iedere race de snelste tijd hebt gereden van het veld. Dat geeft wel vertrouwen."

De Laat en Huisman niet in finale

Boer was de enige Nederlander in de finale van de 500 meter. Want eerder op zaterdag was Itzhak de Laat al vroeg in zijn halve finale gevallen, zonder een andere shorttracker in de buurt. Voor Kay Huisman duurde het toernooi op de 500 meter nog korter. Hij eindigde in zijn kwartfinaleheat niet bij de beste twee.

Boer, Huisman en De Laat kwamen samen met Friso Emons later op zaterdag nog in actie op de aflossing. Ze eindigden hun halvefinaleheat over vijf kilometer als tweede achter België. Zondag rijden ze de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl