NOS SportAangepast

Wereldbeker shorttrack in Gdansk: goud voor Poutsma en mixed relay, zilver Schulting

Bij de wereldbekerfinale in het Poolse Gdansk heeft Suzanne Schulting, in haar tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen, een zilveren medaille veroverd op de 1.500 meter. Xandra Velzeboer, die vooral op de 500 meter domineert, eindigde net naast het podium op de vierde plaats.

Selma Poutsma pakte goud op de 500 meter bij de vrouwen, waar Velzeboer had besloten niet mee te rijden. Bij de mannen was er een bronzen medaille voor Friso Emons op de 1.500 meter.

Op de relay was de titel ook voor Nederland met Poutsma, Velzeboer, Kay Huisman en Teun Boer, die met een gigantische voorsprong domineerden in de finale. Het was al de derde overwinning voor de oranje shorttrackers op dit onderdeel in het wereldbekerseizoen.

Zo lijken de Nederlandse shorttrackers in goede vorm te zijn in aanloop naar de WK in Rotterdam, die van 15 tot en met 17 maart plaatsvinden.

Voor Schulting was het de vierde medaille sinds haar rentree vorige week in Dresden, waar ze na haar lange afwezigheid al zilver had gewonnen op haar favoriete afstand, de 1.000 meter, brons op de 1.500 meter en goud op de relay.

Eerder op de dag, in de halve finales van de 1.500 meter, kwalificeerde Schulting zich vrij gemakkelijk met een tweede plek. Ook Velzeboer ging naar de finale met een solide tweede plek, terwijl Diede van Oorschot het veld moest verlaten na een vroege aanval die niet zoals gewenst uitpakte.

Santos-Griswold te sterk

In de finale startte de 24-jarige Schulting als tweede achter de grootste concurrent in vorm, Kristen Santos-Griswold. Velzeboer nam plek vijf in aan de startlijn.

De twee Nederlandse schaatsers reden lang samen in het midden, terwijl de kopposities steeds werden afgewisseld onder de rest van het veld. Schulting knokte zich steeds meer naar voren en reed naar de tweede plek met nog vier rondes te gaan.

Schulting pakt zilver op de 1.500 meter bij WB Gdansk

Ze ging de strijd aan met Santos-Griswold, maar die reed ver weg van de rest, terwijl Schulting juist leek in te zakken. Zo moest de olympisch kampioene op de 1.000 meter haar meerdere erkennen in de Amerikaanse.

Poutsma goud bij afwezigheid Velzeboer

Xandra Velzeboer reed niet mee op haar specialiteit, de 500 meter, dus opeens was Poutsma de favoriet.

Het zusje van de gewoonlijke favoriet op deze afstand, Michelle Velzeboer, viel in de halve finales al vroeg in de wedstrijd. Poutsma vloog daarentegen in de tweede halve finale uit de startblokken en kwalificeerde zich als eerste.

Ondertussen kwam Yara van Kerkhof ook ten val door een handje op haar rug van de Canadees Rikki Doak. Zo oordeelde de scheidsrechters dat zij toch mee mocht naar de eindrondes.

Poutsma heeft net genoeg in de tank voor goud op 500 meter WB Gdansk

Poutsma leek weinig ruimte te laten aan haar tegenstanders in de finale en hield de concurrentie ontzettend lang van haar af. Desondanks gaf Hanne Desmet niet op en keerde terug in de strijd. De Belg kwam dichtbij, maar kon zich net niet voorbij Poutsma gooien en dus was er goud voor Nederland.

Van Kerkhof kon niet mee met het hoge tempo en werd vierde.

Emons valt vlak voor de streep

Friso Emons reed een voortreffelijke halve finale op de 1.500 meter en plaatse zich als tweede over de finale. Itzhak de Laat en Daan Kos sneuvelden in de halve finales.

Emons valt en verrast op 1.500 meter bij WB in Gdansk

De finale kende een spannende ontknoping. Emons begon beheerst en keek calculerend om zich heen. De Nederlander liet zich niet meeslepen en wachtte op een opening om naar voren te schaatsen. Verrassend genoeg kwam de Canadees Pascal Dion voorop en leek Emons op weg naar zilver.

Maar vlak voor de eindstreep kwam de Nederlander ten val toen hij de schaats van Dion aantikte, waardoor hij genoegen moest nemen met een bronzen medaille en de Zuid-Koreaan Jang Sung-woo het zilver kon overnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl