NOS Schaatsen

Shorttracktopper Fontana maakt in Ahoy na twee jaar rentree: 'Had tijd nodig na Spelen'

Fontana nam lange pauze: 'Het is belangrijk en steeds meer schaatsers begrijpen dat'

"Het voelt goed om terug te zijn", glundert shorttrackster Arianna Fontana op de eerste dag van de WK shorttrack in Rotterdam. "Ik heb heel veel zin in dit weekend. Het is twee jaar geleden, dus ik ben heel blij om weer echt mee te doen."

De 33-jarige Fontana, met elf medailles de meest succesvolle Italiaanse olympiër, rijdt in Ahoy haar eerste wedstrijden sinds de Olympische Spelen van 2022 in Peking. Daarna raakte ze gebrouilleerd met de Italiaanse bond, maar bovenal had ze de afgelopen periode nodig voor zichzelf.

"Ik had tijd nodig om te herstellen van de Spelen. Dat is iets dat je steeds meer ziet. Bij schaatsers en andere topsporters", wijst Fontana onder meer naar haar collega's Suzanne Schulting en de Canadese Kim Boutin.

"Ik denk dat het heel goed is dat we die tijd nemen. Daar moeten we niet op aangekeken worden. Veel atleten weten nog steeds niet hoe belangrijk het is om soms afstand te nemen van wedstrijden en trainingen. En de druk die dat geeft op je lichaam en geest."

"Gelukkig begrijpen steeds meer sporters het en nemen ze die tijd ook. Het kan een maand zijn, zes maanden, een jaar. Dat maakt niet uit. Als je weet dat je het nodig hebt, moet je die tijd nemen. Als je daarna terugkomt, ben je sterker."

Bij haar terugkeer in de Italiaanse ploeg gaat Fontana liever niet in op het conflict tussen haar en de Italiaanse bond. "Dat is voor later", zegt Fontana. "Ik ben nu vooral blij hier in Rotterdam te zijn. Het ijs is geweldig, de omstandigheden worden hier elke keer beter. Het is uitverkocht en er komt ook familie over om mij weer in actie te zien. Dat wordt fantastisch."

Cirkel rond maken

Na de WK van dit weekend kijkt Fontana al voorzichtig vooruit naar de volgende Olympische Winterspelen, over twee jaar in Milaan en Cortina d'Ampezzo. "Dat is mijn grote droom. Mijn eerste Spelen waren in Turijn in 2006. Om twintig jaar later de olympische cirkel thuis rond te maken zou de perfecte afsluiter van mijn carrière zijn."

Maar het belangrijkste, voor nu en de komende jaren, is simpel voor Fontana: "Ik voel me goed en geniet van wat ik doe."

Ook andere buitenlandse shorttracktoppers kijken uit naar de WK in Rotterdam:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl