NOS SchaatsenAangepast

Schulting, Velzeboer en Van 't Wout ogen scherp: zorgeloos begin aan WK shorttrack

WK Shorttrack: probleemloze start Nederland in decor van topsport en entertainment

De Nederlandse medaillefavorieten bij de WK shorttrack in Rotterdam hebben op de eerste dag van het toernooi geen fout gemaakt. Boegbeelden Suzanne Schulting, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer maakten een sterke indruk en plaatsten zich onder meer op de 500, 1.000 en 1.500 meter moeiteloos voor de volgende rondes.

Grote verrassingen kende de openingsdag in Ahoy niet, wat het spektakel op zaterdag en zondag, als de medailles worden verdeeld, alleen maar groter maakt. De hele wereldtop komt elkaar nog tegen.

Schulting solide

Schultings trainingen gingen al "bizar goed", zei de recent teruggekeerde shorttrackster, en in de kwartfinales van de 1.500 meter oogde ze inderdaad al meteen solide. Moeiteloos schaatste Schulting naar de winst in haar heat, naar de halve finales, met de snelste tijd van het veld. Ook op de 1.000 meter en 500 meter verliep het vlekkeloos.

  • ANP
    Suzanne Schulting na haar heat op de 1.000 meter
  • ANP
    Xandra Velzeboer
  • ANP
    Teun Boer na zijn winst in zijn 500 meter-heat

Naast Schulting plaatsten op de 500 meter ook regerend wereldkampioen Velzeboer en Selma Poutsma zich met overmacht voor de kwartfinales. De heats van 1.000 meter waren voor de shorttracksters ook een eitje. Schulting, Xandra Velzeboer en Michelle Velzeboer reden onbedreigd naar de winst in hun heats.

Op de 1.500 meter plaatste Michelle Velzeboer zich, nadat ze derde in haar heat was geworden, als een van de tijdsnelsten ook nog voor de halve finales met Schulting. Yara van Kerkhof werd vierde in haar heat en moet zaterdagochtend vroeg de herkansing rijden.

Schrikken voor De Laat

De Nederlandse mannen deden het op de 1.500 meter ook goed. Want naast Van 't Wout, die met een ingetapete enkel rijdt, schaatsten ook Friso Emons en Itzhak de Laat naar de halve finales. Voor De Laat was het even schrikken, want hij werd onderuit gegleden. Aan de val kon hij niets doen, oordeelde de jury, en dus mocht hij alsnog door.

Op de 500 meter lieten de Nederlandse mannen ook veelbelovende vorm zien, maar uiteindelijk plaatste alleen Teun Boer zich knap en met complimenten van bondscoach Niels Kerstholt direct voor de kwartfinales.

Kay Huisman moest het, nadat hij in een zware heat tegen wereldtoppers Pietro Sighel en Park Ji-won derde was geworden, doen met een plek in de herkansingen. Net als Van 't Wout overigens, die in zijn 500 meter-heat betrokken was bij een valpartij en uiteindelijk derde werd.

Jens van 't Wout

In de voorrondes en heats van de 1.000 meter was Van 't Wout wel weer bij de les en gleed hij zonder al te veel energieverspilling naar de kwartfinales van zondag. Maar op de kilometer ging Emons weer tegen de vlakte. Eigen schuld, zei de jury, en geen kwartfinaleplaats.

De Laat kwam net als op de 1.500 meter ook op de 1.000 meter in moeilijkheden. Maar ondanks een beuk van de Brit Niall Treacy schaatste hij wel naar de kwartfinales.

De Laat komt in botsing met Treacy

In zulke voorrondes en kwartfinales valt op de eerste dag van een WK altijd weinig te winnen voor de in Rotterdam aanwezige wereldtop. Wel kun je er als favoriet alles verliezen. In het tot schaatstempel omgetoverde en drukbezochte Ahoy - waar voor zaterdag en zondag al tienduizend kaarten zijn verkocht - kwamen enkele grote namen hier en daar toch even goed weg.

De Laat en Emons dus, die vielen. En in de middagsessie glipten de Italiaanse bolide Sighel en de Belgische Hanne Desmet behendig weg van gevaar. Ook teruggekeerde Arianna Fontana - de regerend olympisch kampioene op de 500 meter rijdt haar eerste races sinds de Spelen van 2022 - en de Zuid-Koreaanse Park Ji-won maakten op dag één geen fouten op de 500. 1.000 en 1.500 meter.

Aflossing

De openingsdag in Ahoy eindigde met de aflossing voor mannen en vrouwen en de gemengde aflossing. De drie Nederlandse ploegen schaatsten met grote overmacht naar de halve finales van de relays, waarmee een veelbelovende eerste dag van het WK-weekend werd afgesloten.

Zaterdag staan de eerste finales op het programma, die van de 500 en de 1.500 meter. Zondag worden de medailles verdeeld op de 1.000 meter, de aflossing en de gemengde aflossing.

Bekijk hier voorbeschouwingen op de WK met onder anderen Schulting, Velzeboer, Van 't Wout en De Laat:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl