Xandra Velzeboer (boven), Suzanne Schulting (links) en Jens van 't Wout (rechts)
NOS Schaatsen

Velzeboer topfavoriet en Van 't Wouts enkelkussentje: de WK shorttrack gaan beginnen

De complete wereldtop van het shorttrack is dit weekend aanwezig in Rotterdam Ahoy voor het slotstuk van het seizoen: de wereldkampioenschappen. En bij de vrouwen zou het zomaar eens een Nederlands feestje kunnen worden.

Op de 500 meter is Xandra Velzeboer dit seizoen namelijk de te kloppen vrouw, Suzanne Schulting is terug en heeft 'bizar goede' trainingsweken achter de rug en dan is er ook nog Selma Poutsma, die dit seizoen behoorlijk in de nek van Velzeboer hijgt.

Velzeboer, die in 2017 nog op de tribune zat toen de WK ook in Rotterdam waren, heeft veel vertrouwen geput uit het afgelopen seizoen. "Ik voel me goed", zegt ze zonder twijfel. "Ik wil gewoon heel graag winnen, dat is het doel. Ik focus me op de dingen die ik moet doen, dat is niet anders dan normaal."

Velzeboer komt bij de WK op de 500, de 1.000 meter en de relays in actie. Schulting gaat alle afstanden rijden (500, 1.000 en 1.500) en kan er dus, net als in 2021, een hattrick van maken. Maar dan moet ze wel afrekenen met flink wat buitenlandse toppers.

De Belgische Hanne Desmet, de Amerikaanse Kristen Santos, de Zuid-Koreaanse Kim Gilli, de Canadese Kim Boutin en de Amerikaanse Corinne Stoddard behoren allemaal tot de kanshebbers.

Ook Poutsma gaat voor medailles

Maar er moet dit seizoen ook serieus rekening gehouden worden met de 24-jarige Poutsma. Dat de sprintster het Velzeboer, tweevoudig wereldkampioene op de 500 meter, lastig kan maken, bleek wel bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul toen beide Nederlandsen precies tegelijkertijd over de streep kwamen en het goud moesten delen.

"Dat was wel een mijlpaal", kijkt Poutsma terug op haar eerste gouden wereldbekermedaille op een individuele afstand. "Dat bereiken is één ding, maar het dan ook nog delen met Xandra... Ik weet nu al dat het een van de mooiere momenten van mijn sportcarrière gaat zijn."

Die gouden plak is ook hét bewijs dat Poutsma definitief is doorgebroken. "Voor mij was dit seizoen veel meer dan ik er van tevoren van had gehoopt. Eindelijk breek ik door op de 500 meter en het is ook het eerste seizoen waarin ik stabiel ben geweest in mijn resultaten."

Daardoor staat Poutsma nu ook anders aan de start van de WK dan een jaar geleden. "Toen had ik weinig verwachtingen en was brons op de 500 meter al winst. Ik had niet eens nagedacht over de finale halen. Nu zou ik wel teleurgesteld zijn als ik geen medaille zou halen."

Intimiderend

Dat het belangrijkste toernooi van het seizoen in eigen land is, zorgt voor enige druk bij Poutsma. "Ik vind het wel een beetje intimiderend, maar ik weet ook dat mijn familie en vrienden er zitten. Als ik daaraan denk, geeft het me heel veel energie."

Selma Poutsma (links) met Suzanne Schulting

Ze hoopt in elk geval in een uitverkocht Ahoy een "mooi duel" met Velzeboer uit te gaan vechten op de kortste afstand, maar is ook realistisch. "Xandra is de aller-allerbeste op dit moment."

'Kussentje' om enkel Van 't Wout

Bij de mannen is Jens van 't Wout de grootste hoop op Nederlands succes. Bij de EK twee maanden geleden moest hij al na één afstand afhaken vanwege een gekneusde enkel, maar daar heeft hij inmiddels geen last meer van. Sterker nog: hij rijdt alle drie de individuele afstanden.

Wel zit er nog tape om zijn enkel. "De bandjes zijn wat verrekt en dus nog wat zwakker. Het tape zorgt dan voor meer stabiliteit in de bochten." En daarnaast heeft de materiaalman van de shorttrackploeg een "nieuwe oranje schoen in elkaar geflanst".

Van 't Wout: "Die is wat dikker bij de buitenkant van mijn enkel. Er zit meer foam in, dus het is eigenlijk een soort kussentje dat om mijn enkel heen zit."

Topfavoriet voor een wereldtitel is Van 't Wout, die vorig jaar brons pakte op de 500 meter, niet. De concurrentie, vooral uit het buitenland, is groot. Zo zijn de Chinese broers Shaoang Liu en Shaolin Sándor Liu, de Zuid-Koreanen Park Ji-won, Kim Gun-woo en Hwang Dae-heon en de Canadezen William Dandjinou en Steven Dubois aanwezig.

De andere Nederlandse mannen die in actie komen op de WK zijn Friso Emons, Teun Boer, Kay Huisman en Itzhak de Laat. Bij de vrouwen doen naast Xandra Velzeboer, Schulting en Poutsma ook Michelle Velzeboer en Yara van Kerkhof mee.

Schulting hoopt iedereen en zichzelf te verrassen bij WK: 'Trainingen gaan bizar goed'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl