NOS Schaatsen

Niet Velzeboer of Poutsma, maar Boutin verrast met WK-goud op 500 meter

De Canadese schorttrackster Kim Boutin heeft in Rotterdam verrassend de wereldtitel op de 500 meter veroverd. Niet Xandra Velzeboer of Selma Poutsma dus, de grote favorieten voor het goud.

Velzeboer werd onttroond als wereldkampioene, maar pakte wel nog het zilver en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold het brons. Poutsma viel en werd vierde.

Niet Velzeboer of Poutsma, maar Boutin verrast met WK-shorttrackgoud op 500 meter

Vooraf werd een groots gevecht tussen Velzeboer en Poutsma verwacht. In de wereldbekerraces over 500 meter hadden de twee Nederlandse vrouwen afgelopen winter onderling vrijwel altijd het goud en zilver verdeeld. Met de rest op grote achterstand.

Boutin sterk

Maar Boutin, die deze winter nog geen enkele 500 meter had gewonnen, liet in een ijzersterke race Velzeboer, Arianna Fontana en Poutsma de hele tijd achter zich. Boutin nam vanaf de start de koppositie in en stond die niet meer af. "Gewoon doorgaan tot het einde", zei Boutin na afloop over haar race. "Mijn plan heeft gewerkt."

Erachter worstelden Velzeboer en Poutsma zich, nadat ze op niet zo gunstige startposities waren vertrokken, naar voren. Maar Velzeboer raakte verstrikt in een strijd om het zilver met de Italiaanse regerend olympisch kampioene Fontana, die dit WK haar rentree maakte.

Velzeboer baalde achteraf van het zetje dat ze kreeg van Fontana, waardoor ze een goede positie in de laatste ronden verloor. "Maar ik ben wel blij met hoe ik nog naar zilver schaatste."

Boutins race was indrukwekkend, want de halve finale beloofde nog Nederlands succes. Velzeboer en Poutsma lieten in een onderling duel zien dat het met de vorm goed zat. In een machtig voorproefje op de finale vertrok Poutsma als een raket, haakte Velzeboer aan en glipte er op het laatst langs.

Wel hadden Boutin en Santos-Griswold in hun halve finale laten zien dat ook zij scherp waren, met tijden die sneller waren dan die van de Nederlandse shorttracksters.

Diskwalificatie Schulting

Schulting was op de 500 meter, niet haar favoriete afstand, op zoek naar revanche voor een val op de 1.500 meter eerder op zaterdag. Maar vanzelf ging het op de 500 meter ook niet. Haar halvefinaleheat leverde een nieuwe deceptie op: ze werd gediskwalificeerd nadat ze Fontana had gehinderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl