Een aantal van de verdachten met hun advocaten in het Eris-proces
NOS Nieuws

OM eist zes keer levenslang in hoger beroep liquidatiezaak motorclub Caloh Wagoh

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep levenslange celstraffen geëist tegen zes verdachten in het liquidatieproces Eris. Die zaak draait om vijf liquidaties en meerdere pogingen en voorbereidingen daartoe. Een groot deel van de verdachten maakte deel uit van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh.

Hoofdverdachte Delano R. was de leider van Caloh Wagoh. Hij stuurde in die rol volgens het OM een criminele organisatie aan, samen met twee andere verdachten in het proces aan. Caloh Wagoh pleegde volgens het OM moorden op bestelling. In 2017 werden vijf mensen doodgeschoten. Nog eens drie moorden werden voorbereid en zeven mensen werden op een dodenlijst gezet.

Taghi

"Kennelijk was er 'oorlog' in de onderwereld. Een oorlog die al lang gaande was. Een oorlog waar de verdachte part noch deel aan had, maar waar hij wel 'brood' in zag", zeiden advocaten-generaal van het OM over hoofdverdachte R. "Voor hem waren de liquidaties een verdienmodel. Het is ontluisterend dat hij, met als enige drijfveer geld, over leven en dood dacht te kunnen beschikken."

De belangrijkste opdrachtgever was volgens het OM Ridouan Taghi. Hij werd vorige week veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de andere grote strafzaak Marengo. In Eris is hij wel verdachte, maar wordt hij vooralsnog niet vervolgd.

Dit is het netwerk van verdachten en slachtoffers in het zogeheten Eris-proces:

Naast Delano R., hoorden ook nog vijf andere verdachten in het hoger beroep een levenslange celstraf tegen zich eisen. Daarnaast staan er nog dertien anderen terecht in de Eris-zaak. Tegen hen zijn in hoger beroep straffen tussen de 16 en 30 jaar cel geëist.

Twee jaar geleden eiste het OM nog vijf keer levenslang in de liquidatiezaak. De rechtbank ging toen in vier gevallen mee in die eis. De vier verdachten gingen daarna in hoger beroep. De uitspraak in dat hoger beroep wordt niet eerder verwacht dan het najaar.

De kroongetuige in de zaak kreeg twee jaar geleden 10 jaar cel opgelegd, wat ook de eis was van het OM. Die uitspraak is definitief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl