Politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort in 2018
NOS NieuwsAangepast

Caloh Wagoh-proces: 16 moordopdrachten in een half jaar tijd

Bijna drie jaar na de eerste arrestaties start vandaag de inhoudelijke behandeling van opnieuw een groot liquidatieproces. Het gaat om de zaak tegen leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij zouden op bestelling moorden hebben gepleegd.

In totaal staan 21 verdachten terecht voor het uitvoeren van vijf liquidaties en het beramen van nog eens elf andere moorden. Soms bleef het bij een voornemen, soms werd serieus geprobeerd om iemand uit de weg te ruimen. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in slechts een paar maanden tijd, tussen januari en augustus 2017.

Naast het grote aantal verdachten en doelwitten, zijn ook andere getallen in de zaak duizelingwekkend. Het strafdossier is gegroeid tot maar liefst 50.000 pagina's. Voor de behandeling van de zaak is een half jaar uitgetrokken, verdeeld over meer dan zestig zittingsdagen.

Hoofdverdachte is de vroegere president van motorclub Caloh Wagoh. Hij zou tegen betaling moordopdrachten hebben aangenomen. Deze opdrachten zou hij weer hebben uitgezet bij verschillende moordcommando's, die voor een groot deel bestonden uit leden van de inmiddels verboden club.

De eerste verdachten werden in 2018 opgepakt bij een grote politieactie tegen Caloh Wagoh:

Politie valt onder meer woningen in Den Haag binnen

De belangrijkste opdrachtgever was volgens het Openbaar Ministerie Ridouan Taghi. Hij zou veelvuldig gebruik hebben gemaakt van de 'diensten' van Caloh Wagoh. Toch wordt Taghi zelf niet vervolgd in deze zaak; hem hangt al levenslang boven het hoofd in het Marengo-proces.

Net als in die megazaak maakt justitie ook in het Caloh Wagoh-proces gebruik van een kroongetuige. Het gaat om een lid van de motorclub dat zelf meehielp bij een van de liquidaties, maar tot inkeer kwam en naar de politie stapte.

Kolossale fout

Naast de verklaringen van dit voormalige Caloh Wagoh-lid, is er vooral veel bewijs uit in beslag genomen berichten. Die komen van pgp-telefoons, speciale toestellen om versleuteld mee te kunnen communiceren.

De president van Caloh Wagoh blijkt op dit punt een kolossale fout te hebben gemaakt. Na zijn arrestatie ontdekte de politie dat hij honderdduizenden berichten expres heeft bewaard op harde schijven.

Hij hoopte op basis van zijn archief een true crime-serie te kunnen maken voor streamingdienst Videoland. Het AD meldde vorig jaar dat de verdachte zelfs tienduizenden euro's subsidie heeft gekregen voor een programmareeks, die er door zijn aanhouding nooit is gekomen.

De politie daarentegen heeft dankbaar gebruik gemaakt van de enorme berg berichten en filmpjes. Er bleken meer mensen op de dodenlijst van Caloh Wagoh te staan dan gedacht. Onder wie een Utrechtse sportschoolhouder, die door justitie verantwoordelijk wordt gehouden voor het regelen van de martelcontainers die vorig jaar zijn gevonden.

De vijf mannen die daadwerkelijk zijn geliquideerd, waren zelf ook actief in het criminele circuit. Toch had het maar weinig gescheeld of er waren ook onschuldige slachtoffers gevallen. Zo wilde een aantal verdachten volgens justitie het huis van een drugshandelaar beschieten met een raketwerper, maar stonden ze bij het verkeerde adres. Omdat het wapen dienst weigerde, zijn de nietsvermoedende bewoners door het oog van de naald gekropen.

Prijs was onderhandelbaar

Soms hadden ook de criminele 'vijanden' van de motorclub geluk. Zo wijzen pgp-berichten erop dat een doelwit in leven bleef omdat hij niet opdook waar de gereedstaande schutters hem hadden verwacht. Vermoedelijk ontkwam weer een ander aan zijn doodvonnis toen de politie een paar verdachten bij zijn huis oppakte. Ze zaten in gestolen auto's, met automatische wapens, bivakmutsen en jerrycans benzine; de vaste ingrediënten voor een liquidatie.

De prijs van zo'n moord was onderhandelbaar. Als de opdrachtgever zelf wapens en vluchtauto's leverde, ging de prijs omlaag. Was het een spoedklus, dan ging de prijs omhoog. Het gemiddelde tarief voor een moord lag op circa 75.000 euro. Dit bedrag moest worden verdeeld over iedereen die aan de liquidatie had meegewerkt.

Dit is het netwerk van verdachten en slachtoffers in het zogeheten Eris-proces:

Tientallen rechercheurs werken sinds de eerste aanhoudingen onafgebroken aan de zaak, onder leiding van vier officieren van justitie. Net als het Marengo-proces is ook deze rechtszaak omgeven met zware veiligheidsmaatregelen.

Maar in tegenstelling tot de eerste zaak speelt het Caloh Wagoh-proces zich tot nu toe in de luwte af, zonder ernstige incidenten en zonder al te veel reuring. De procespartijen hebben bewust geïnvesteerd in goed onderling contact om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Al blijft het altijd afwachten of de planning ook echt wordt gehaald.

Uitspraak

De inhoudelijke behandeling begint vandaag met een inleiding door het Openbaar Ministerie. De komende dagen zal de kroongetuige worden ondervraagd door de rechtbank.

Daarna worden de achttien verschillende deelonderzoeken besproken. Een strafeis wordt in januari verwacht; ook in deze zaak zal voor sommige verdachten waarschijnlijk levenslang geëist worden. Daarna komt de verdediging aan het woord. De rechtbank doet naar verwachting pas volgend jaar zomer uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl