Het parkeerterrein bij station Breukelen waar een Amsterdammer werd doodgeschoten
NOS NieuwsAangepast

OM heeft weer kroongetuige in liquidatiezaak

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw een deal gesloten met een kroongetuige in een liquidatiezaak.

De nieuwe kroongetuige wordt zelf verdacht van betrokkenheid bij de moord op Jaïr Wessels, een crimineel die vorig jaar werd doodgeschoten bij station Breukelen.

In ruil voor strafvermindering en bescherming wil hij volgens het OM opening van zaken geven. "Wij denken dat zijn verklaringen van waarde zijn voor andere onderzoeken", aldus een woordvoerder.

Greg R.

Vanmiddag is ook bekend geworden dat in verband met de moord twee nieuwe verdachten zijn vastgezet. Volgens het OM gaat het om twee kopstukken van Caloh Wagoh, die woensdag bij een grote actie tegen de motorclub werden opgepakt voor het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Een van de twee is Greg R. (70), een bekende uit het criminele circuit. Hij zat al eerder vast in verband met de moord op Wessels. Hij werd toen al snel weer vrijgelaten.

Of de kroongetuige een opdrachtgever voor deze of andere liquidaties heeft aangewezen, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Over de inhoud van de deal en de verklaringen doet justitie geen uitspraak.

Rechtszaak

Vanaf morgen wordt de rechtszaak over de moord op Jaïr Wessels behandeld. Drie mannen staan terecht. De kroongetuige is de 34-jarige Tony de G. uit Spijkenisse, bevestigt zijn advocaat. De G. is de vermoedelijke schutter.

Waarschijnlijk wordt de rechtszaak uitgesteld. Volgens het Openbaar Ministerie moeten eerst de verklaringen van de nieuwe kroongetuige worden getoetst.

De 30-jarige Jair Wessels werd op 7 juli 2017 doodgeschoten op een parkeerterrein bij station Breukelen, waar hij een afspraak had met een van de verdachten.

Boekje open

Het is de tweede keer in korte tijd dat het Openbaar Ministerie een deal sluit met een kroongetuige. Eerder dit jaar trad het OM naar buiten met een verdachte die in ruil voor een lagere straf een boekje open deed over de opdrachtgevers van verschillende liquidaties.

Kort daarna werd de onschuldige broer van deze getuige doodgeschoten, kennelijk als vergelding. Sindsdien steggelt het OM met de kroongetuige over de mate van beveiliging van zijn familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl