Politie-onderzoek na de moord op de broer van kroongetuige Nabil B.
NOS Nieuws

Kroongetuige Nabil B. dreigt weer te stoppen: 'Bescherming familie onvoldoende'

Nabil B. twijfelt nog steeds of hij moet doorgaan als kroongetuige in een reeks liquidatiezaken. B. wil dat zijn familie beter wordt beschermd, want nu schiet de bescherming tekort, vindt hij.

Tijdens een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen B. zei zijn advocaat, Bart Stapert, dat de geboden oplossingen tot nu toe standaard en soms ontoereikend zijn, terwijl maatwerk nodig is. Hij zegt dat de familie van B. zich in een unieke positie bevindt, zonder precedent.

De advocaat wil dat de Staat daarom zorgt voor de veiligheid van de familie van B., maar ook dat de Staat de familieleden compenseert voor de persoonlijke en financiële schade die zij oplopen doordat zij moeten onderduiken omdat B. verklaringen heeft afgelegd.

Te vroeg

Eind maart werd de broer van Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam-Noord. Dat gebeurde enkele dagen nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat B. zich had gemeld als kroongetuige. Volgens advocaat Stapert is die liquidatie in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever en degenen die de familie bedreigen, maar ook van de Staat.

Volgens Stapert heeft het OM eerder bekendgemaakt dat B. kroongetuige is dan was afgesproken. Hij zegt dat dit pas bekend had moeten worden gemaakt na de arrestatie van de hoofdverdachte in het onderzoek. "De deal werd door het Openbaar Ministerie eerder naar buiten gebracht. De gevolgen daarvan werden niet afdoende en niet op tijd voorzien, terwijl de onderschepte communicatie van het target daartoe alle aanleiding gaf."

Het is niet de eerste keer dat B. aangeeft dat hij twijfelt over het voortzetten van zijn samenwerking met justitie. In juli zei hij bang te zijn voor de veiligheid van zijn familie na de moord op zijn broer Reduan.

Zijn advocaten zeiden destijds ook al dat B. zich mogelijk terugtrekt als de familieleden niet beter worden beschermd. "De risico's van deze zaak zijn er tot op de dag van vandaag. Er bestaat grote vrees dat de wraak en de wens bij de opdrachtgever(s) om deze en mogelijk andere kroongetuigen af te schrikken, nog niet is geëindigd na de moord op Reduan", zeiden zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl