NOS Nieuws

Vierde keer levenslang in Caloh Wagoh-zaak

De rechtbank heeft een vierde maal levenslang opgelegd in het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. De 36-jarige verdachte was betrokken bij de moord op iemand uit eigen kring.

Eerder deze week veroordeelde de rechtbank Midden-Nederland al drie andere mannen tot een levenslange gevangenisstraf. Een van hen was de president van motorclub Caloh Wagoh. Hij liet leden van zijn club een lange reeks moordopdrachten uitvoeren.

Volgens het OM was Ridouan Taghi de belangrijkste opdrachtgever. Twee vermoedelijke schakels tussen Taghi en de motorclub kregen ook levenslang. Veertien anderen kregen gevangenisstraffen van één tot dertig jaar.

De uitspraak van vandaag draait om de liquidatie van Justin Jap Tjong (25). Hij werd in 2017 doodgeschoten in Amsterdam. De zaak werd apart behandeld, waardoor de uitspraak twee dagen later is.

Fatale vergissing

Het slachtoffer werkte aanvankelijk mee met de verdachtengroep. Een paar weken voor zijn dood was hij zelf als chauffeur betrokken bij een liquidatie. Maar toen bleek dat het verkeerde doelwit was doodgeschoten, moest iemand boeten.

De man die vandaag is veroordeeld, zou hebben meegedaan aan de moord op Jap Tjong om zijn eigen fouten bij de vergismoord goed te maken. Hij was zelf ook betrokken bij de fatale vergissing.

Omdat de man binnen een maand bij twee verschillende liquidaties hielp, vindt de rechtbank een levenslange gevangenisstraf passend. Verklaringen van een kroongetuige in het Caloh Wagoh-proces speelden een belangrijke rol. Ander bewijs komt uit chatberichten.

Een 30-jarige medeverdachte, tegen wie het OM ook levenslang had geëist, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat hij daadwerkelijk betrokken was bij de liquidatie van Jap Tjong of de voorbereiding ervan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl