NOS SchaatsenAangepast

Nuis en Grevelt veroveren nationale sprinttitels, ook Wennemars na thriller naar WK

Thriller van hoog niveau bij NK sprint: Nuis wint, ook Wennemars verovert WK-ticket

Kjeld Nuis en Isabel Grevelt zijn de nieuwe Nederlandse schaatskampioenen op de sprint. Bij de NK in Heerenveen stelden de twee bovendien beiden een ticket voor de WK sprint veilig.

Ook Joep Wennemars plaatste zich na een spannende strijd voor de wereldkampioenschappen, die op 7 en 8 maart worden verreden in Inzell.

Europees kampioen Merijn Scheperkamp kwam slechts 0,05 seconden tekort voor een WK-ticket.

Grevelt verovert nationale sprinttitel en WK-ticket na spannende ontknoping

Voor veel schaatsers waren die WK-tickets eigenlijk belangrijker dan de nationale titels. De mannen streden om twee tickets, voor de vrouwen lag er één startbewijs klaar.

Hoog niveau, kleine verschillen

Vooral bij de mannen werd de strijd om de WK-tickets razendspannend, want het niveau was hoog en de verschillen waren klein. Zowel Nuis, Wennemars als Scheperkamp doken met hun puntentotaal onder het kampioenschapsrecord, dat sinds 2022 op naam stond van Hein Otterspeer.

Scheperkamp had na drie afstanden de beste uitgangspositie voor de afsluitende 1.000 meter. De Europees kampioen verdedigde een voorsprong van 0,32 seconden op Nuis, specialist op de kilometer. Ook Wennemars en Prins maakten nog kans op een ticket, maar dan moesten ze wel een heel goede 1.000 meter rijden.

Bekijk de reacties van Nuis, Wennemars en Scheperkamp hieronder:

Dat deed Wennemars. Met 1.07,40 snelde hij naar een persoonlijk record. Het was niet genoeg voor de nationale titel, want Nuis was nog 0,08 seconden sneller. Maar wel voor een plek op de wereldkampioenschappen, omdat Scheperkamp te veel tijd verloor op de 1.000 meter.

Scheperkamp veroverde nog wel het brons, Prins werd vierde in het klassement.

"Dit was echt een heerlijk toernooi. Als je zó hier in de rondte mag rijden, voor al die mensen. Het was echt te gek", reageerde de 34-jarige Nuis, die dit weekend in topvorm verkeerde. "Ik heb hier vier keer een 9 gescoord, misschien een 9,5 op de 1.000 meter. Ik ben heel blij."

Ook spannende ontknoping bij vrouwen

Bij de vrouwen leek het een stuk minder spannend te worden. Grevelt ging na drie goede afstanden comfortabel aan de leiding in het klassement, maar op de afsluitende 1.000 meter werd de ontknoping toch nog bloedstollend.

Marrit Fledderus

Fledderus legde de lat in de voorlaatste rit hoog voor Grevelt. Met de 1.15,08 van haar concurrente op het bord moest Grevelt tot het uiterste gaan om het WK-ticket en de NK-titel binnen te slepen. Dat lukte maar net: Grevelt was slechts 0,02 seconden sneller en hield in het algemeen klassement een kleine marge over.

Fledderus moest genoegen nemen met het zilver, Dione Voskamp veroverde het brons.

Zenuwen

"Ik merkte dat ik echt wel zenuwen had. Toen Marrit het zo op scherp zette dacht ik: het wordt wel lastig", reageerde Grevelt, die nog rijdt voor het gewest Friesland. Volgend jaar hoopt ze "haar vleugels uit te slaan", maar ze weet nog niet bij welke ploeg dat zal zijn.

Grevelt na winnen NK sprint: 'Wordt tijd om mijn vleugels uit te slaan'

Het sprinttoernooi bij de vrouwen was flink gedevalueerd, want de twee beste Nederlandse sprintsters deden niet mee.

Wereldkampioen Jutta Leerdam liet het toernooi schieten, omdat ze zich al heeft geplaatst voor de WK sprint. Hetzelfde geldt voor Femke Kok, die vorige week haar wereldtitel op de 500 meter prolongeerde en daardoor een aanwijsplaats heeft gekregen.

De Boo afwezig

Bij de mannen had alleen seizoensrevelatie Jenning de Boo zich al geplaatst voor de wereldkampioenschappen, op basis van zijn prestaties bij de NK afstanden. Hij deed om die reden ook niet mee dit weekend.

Otterspeer kon een goede klassering vergeten na een val op de 1.000 meter op zaterdag

Ervaren mannen als titelverdediger Otterspeer en tweevoudig wereldkampioen Kai Verbij hoopten hun nog kleurloze seizoen bij de WK in Inzell nog wat glans te kunnen geven, maar dat was na de eerste dag al een onhaalbare missie geworden.

Otterspeer stond na de 500 meter zesde maar ging op de 1.000 meter onderuit, waardoor hij een goede klassering meteen kon vergeten. Verbij eindigde als zesde.

Afscheid Krol

Regerend wereldkampioen sprint Thomas Krol deed niet mee aan de NK. Hij maakte vrijdag bekend een punt achter zijn loopbaan te zetten en reed na een emotioneel afscheid op het middenterrein alleen nog een ereronde op het ijs in Thialf.

Bekijk hieronder de uitslagen van alle afstanden en het klassement, door met de pijltjes naar links of rechts te klikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl