NOS SchaatsenAangepast

'Oude vechtjas' Rijpma-de Jong verovert vijfde NK-titel en ticket voor WK allround

Sterke Rijpma-de Jong verovert vijfde nationale allroundtitel en mag naar WK

Antoinette Rijpma-de Jong heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan de nationale allroundtitel veroverd. De 28-jarige titelverdedigster ging het hele toernooi aan de leiding en gaf haar voorsprong op de afsluitende vijf kilometer niet meer weg.

Dankzij haar overwinning mag Rijpma-de Jong zich ook opmaken voor de WK allround, die op 9 en 10 maart worden verreden in Inzell. Alleen de winnares van de Daikin NK allround plaatste zich voor de wereldkampioenschappen. Marijke Groenewoud en Joy Beune deden niet mee aan de NK, omdat zij al een WK-ticket op zak hadden.

Dul enige uitdager

Elisa Dul was de enige die het Rijpma-de Jong moeilijk wist te maken in de strijd om het laatste startbewijs. Zij won zaterdag de 3.000 meter en bleef op de slotdag in het spoor van Rijpma-de Jong op de 1.500 meter. Op de vijf kilometer moest Dul een achterstand van ruim 7 seconden goedmaken.

De twee schaatssters maakten er een spannende rit van. Rijpma-de Jong, die het vooral moet hebben van de kortere allroundafstanden, pareerde twee keer een aanval van Dul en versloeg haar na een paar snellere slotronden.

'Oude vechtjas' Rijpma-de Jong na vijfde NK-titel: 'Was zo zenuwachtig, niet normaal'

Dul moest het doen met een zilveren NK-medaille. Het brons ging naar Merel Conijn, die met een sterke 5.000 meter afrekende met Melissa Wijfje en Robin Groot. Conijn won de 5.000 meter in 6.55,72.

Topfavoriet

Rijpma-de Jong begon het toernooi als topfavoriet voor de nationale titel. Zaterdag reed ze al sterk op de 500 en de 5.000 meter, waardoor ze de slotdag begon met een riante voorsprong op Dul.

De viervoudig titelhoudster wist dat ze nog wat extra winst moest pakken op de 1.500 meter, want de 5.000 meter is normaal gesproken niet haar sterkste punt. Dat bleek mee te vallen. Met 7.00,09 was ze zo'n anderhalve seconde sneller dan Dul.

'Oude vechtjas'

Rijpma-de Jong, die zich de afgelopen jaren steeds meer op de sprintafstanden is gaan richten, gaf na haar rit toe dat ze erg zenuwachtig was voor de vijf kilometer. "Het was mijn eerste van het seizoen. Ik had superveel last van de jetlag", zei de schaatsster, die een week geleden nog in actie kwam bij de WK afstanden in Calgary. "Ik dacht: ik moest rustig blijven. Dat is wel goed gelukt."

Rijpma-de Jong in actie tegen Dul

Met haar sterke 5.000 meter deed Rijpma-de Jong haar bijnaam eer aan. Door haar coach Jac Orie werd ze na haar rit "een oude vechtjas" genoemd. Daar kon de schaatsster zich wel in vinden. "Ik geef nooit op. Vechten tot je erbij neervalt, nooit loslaten."

Het leverde Rijpma-de Jong haar vijfde allroundtitel op, waardoor ze op gelijke hoogte kwam met Ria Visser. Stien Kaiser is recordhouder bij de vrouwen met zes Nederlandse titels.

Conijn emotioneel

Voor Merel Conijn, die in 2022 de nationale titel al eens veroverde, was de bronzen medaille veel waard. De 22-jarige schaatsster liep afgelopen zomer een flinke trainingsachterstand op door een blessure. "Ik mocht alleen wandelen", vertelde ze geëmotioneerd.

Bekijk het interview met Conijn hieronder:

Conijn haalt trainingsachterstand in voor brons op NK allround: ‘Mocht alleen wandelen’

Bekijk hieronder de uitslagen van alle afstanden en het klassement, door met de pijltjes naar links of rechts te klikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl