NOS Schaatsen

Dominante Huizinga pakt allroundtitel en mag naar WK, ook ticket voor Jansman

Huizinga pakt eerste allroundtitel en mag naar WK, ook Jansman verovert ticket

Chris Huizinga heeft voor het eerst in zijn loopbaan de nationale allroundtitel veroverd. Bij de Daikin NK allround in Heerenveen was de 26-jarige schaatser dit weekend veruit de sterkste over vier afstanden.

Huizinga veroverde ook een startbewijs voor de WK allround, die op 9 en 10 maart worden verreden in Inzell.

Kars Jansman werd tweede en mag zich dankzij een geweldige tien kilometer (12.51,05) ook opmaken voor de wereldkampioenschappen. Beau Snellink, die na drie afstanden nog tweede stond, greep naast de tickets. Hij verloor te veel tijd op de tien kilometer en werd derde.

Patrick Roest had al een WK-ticket op zak en besloot daarom zijn nationale titel niet te verdedigen.

Bekijk de reacties van Huizinga en Jansman:

Huizinga zat na de eerste NK-dag al op rozen. Hij reed een goede 500 meter en won de 5.000 meter. Op de slotdag viel zijn grootste concurrent, Marcel Bosker, ook nog weg. Bosker stond na twee afstanden op de tweede plaats, maar liet zaterdag weten dat hij worstelt met mentale problemen.

Snellink won de 1.500 meter met een persoonlijk record, maar Huizinga gaf weinig toe en had daardoor op de afsluitende 10.000 meter een riante voorsprong van 15 seconden op zijn ploeggenoot.

Strijd om tweede WK-ticket

De strijd om de titel was daardoor niet meer zo spannend, maar het gevecht om het tweede WK-startbewijs nog wel.

Kars Jansman moest 7 seconden goedmaken op Snellink om zich te plaatsen voor de WK. Dat lukte dankzij een uitstekende tien kilometer, waarmee hij bijna 20 seconden terugpakte. De 28-jarige Jansman snelde naar de winst met een persoonlijk record en mag zich opmaken voor zijn eerste WK allround.

Ook Huizinga, die zijn handen de hele tijd op zijn rug hield, reed een persoonlijk record op de langste afstand. Hij was zes seconden langzamer dan Jansman en kon zijn eindzege al voor de finish vieren.

Bekijk hieronder de uitslagen van alle afstanden en het klassement, door met de pijltjes naar links of rechts te klikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl