2022: Thomas Krol toont zijn gouden olympische medaille
NOS Schaatsen

Olympisch kampioen Krol (31) ruilt schaatscarrière in voor pilotenopleiding

Thomas Krol heeft besloten zijn schaatscarrière te beëindigen. De regerend olympisch kampioen op de 1.000 meter ruilt de ijsbaan in voor het vliegtuig. Hij gaat een opleiding volgen tot piloot.

Krol hoopte dit weekend nog voor de laatste keer in een vol Thialf te kunnen schaatsen bij de NK sprint, maar een spierblessure zorgt ervoor dat hij niet mee kan doen en zijn carrière er dus nu al op zit.

"Het raakte me wel eventjes", vertelt Krol. "Je neemt toch afscheid van iets dat je twintig jaar al in je greep heeft gehouden. Die tijd gaat nooit meer terugkomen, maar tegelijkertijd opent het ook een nieuwe deur naar een volgende fase in je leven."

Krol (31) stopt als profschaatser en wordt piloot: 'Doelen in het schaatsen heb ik bereikt'

De 31-jarige Krol beleefde twee jaar geleden het absolute hoogtepunt van zijn carrière. Op de olympische ijsbaan van Peking was hij op de kilometer iedereen te snel af en veroverde hij de olympische gouden medaille.

"Die olympische titel is de bekroning op mijn carrière geweest. Daar droomde ik als klein kind van", kijkt Krol terug.

Zijn olympische titel was zeker niet de enige titel die Krol veroverde in zijn loopbaan. Hij werd ook onder andere tweevoudig wereldkampioen 1.500 meter, wereld- en Europees kampioen sprint en Europees kampioen 1.000 en 1.500 meter.

Topvorm na de Spelen bleef uit

Maar na de Spelen van 2022 had Krol moeite zijn absolute topvorm weer te vinden. Het kwakkelen begon, de grote resultaten bleven uit.

Dolgraag wilde hij nog één specifieke titel aan zijn palmares toevoegen: de wereldtitel op de 1.000 meter. Maar die droom kon hij niet verwezenlijken. Sterker nog: Krol mocht niet eens afreizen naar Calgary, hij had zich niet geplaatst via de NK afstanden afgelopen december.

Bekijk hieronder een overzicht van de loopbaan van Krol:

De schaatscarrière van Krol en zijn langgekoesterde droom om piloot te worden

En ook bij de wereldbekers was hij geen schim van de olympische Krol. Maar dat is achteraf niet zo gek, aangezien Krol de afgelopen maanden al "best wel intensief" bezig is geweest met het selectietraject voor de pilotenopleiding.

"De dag na het WCKT (het wereldbekerkwalificatietoernooi, red.) heb ik dat opgestart. Het ging die dag ook niet heel goed, dus ik dacht: ik kies nu echt voor mijn vliegcarrière."

Alle schaatsdoelen bereikt

Hij kwam tot de conclusie dat hij al zijn doelen in het schaatsen wel heeft bereikt. "Er is niks meer waarvoor ik alles opzij zou willen zetten. Nog een olympische medaille of nog een WK-titel zou me niet gelukkiger maken dan een carrière als piloot. Dus ik heb besloten om daar nu voor te gaan."

Thomas Krol

En die nieuwe fase voor Krol staat al op het punt van beginnen. "Ik heb vanochtend het nieuws gekregen dat ik ben aangenomen bij de KLM Flight Academy. Nog wel onder voorbehoud van een medische test, maar ik ga ervan uit dat dat als topsporter wel goedkomt."

Afscheid in Thialf

Voordat Krol de ijsbaan definitief vaarwel zegt, neemt hij zondag bij de slotdag van de NK sprint nog wel afscheid van het publiek. "Ik heb al gehoord dat ze mijn naam op de eregalerij hebben geplakt. Het zal wel even pittig worden, maar wel heel erg mooi."

En of hij denkt dat er emoties komen kijken bij zijn afscheid? "Wie weet. Het raakt me echt wel."

Krol is in korte tijd de tweede Nederlandse regerend olympisch kampioen die afscheid neemt. Irene Schouten, drievoudig olympisch kampioen, vertelde maandag al dat dit haar laatste seizoen is als schaatsster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl