Teleurstelling bij Thomas Krol in Heerenveen
NOS Schaatsen

Na teleurstellende 1.500 meter rest Krol nog één kans op WK-ticket: 'Bittere pil'

  • Anne van Eijk

    redacteur schaatsen in Thialf

  • Anne van Eijk

    redacteur schaatsen in Thialf

Met gebogen hoofd loopt Thomas Krol richting de kleedkamer. Hij had bij de NK afstanden in Heerenveen willen pieken, maar reed vrijdagavond op de 1.500 meter zelfs een halve seconde langzamer dan bij het wereldbekerkwalificatietoernooi begin dit seizoen.

"Dit is het tegenovergestelde van euforie", omschrijft hij zijn gevoel, nadat hij met een tijd van 1.45,28 slechts zesde is geworden op de schaatsmijl. Daarmee bleef hij ver verwijderd van de WK-tickets, die zijn weggelegd voor de top drie.

Magere resultaten

Een kwakkelend begin van het seizoen: het lijkt een terugkerend patroon bij Krol. Maar waar hij vorig seizoen zijn vorm tijdens de strijd om de nationale titels plots weer gevonden had, is dat nu nog niet het geval.

Technisch liep het allemaal even niet zo lekker op de 1.500 meters bij de eerste wereldbekers van het seizoen, verklaarde hij al eerder dit seizoen. De 31-jarige Krol zat niet diep genoeg, vond hij zelf.

Het lijkt natuurlijk nergens op.

Thomas Krol over zijn 1.500 meter bij de NK afstanden

Het resulteerde in tegenvallende wereldbekerklasseringen: elfde op de 1.500 meter in Japan, negende in China en negende in Noorwegen.

Maar de techniek is bij de Nederlandse kampioenschappen niet meer het probleem, volgens Krol. "De afgelopen weken schaatste ik beter dan ik het hele seizoen had gedaan. Ik had er ook echt vertrouwen in dat het technisch weer goed liep, dus dat was het in mijn ogen niet. Heel gek..."

Vertrouwen

De nummer twee van de olympische 1.500 meter in Peking zag een zesde plaats bij de NK dan ook niet aankomen. "Ik voelde me goed, beter dan ik me het hele jaar gevoeld had. Als ploeg (Jumbo-Visma, red.) hebben we ook echt supergoed getraind. Ik voelde me fit en reed donderdag een goede 500 meter, dus had er best wel veel vertrouwen in."

De eindconclusie is volgens Krol dat "het er gewoon niet in zat. Het is niet goed genoeg. En niet een klein beetje, maar helemaal niet... Ik heb er zo 1-2-3 niet echt een verklaring voor, behalve dat ik de energie niet had."

Thomas Krol

"Als ik goed ben, kan ik tot 1.100 meter gewoon nog doorrijden. Nu merkte ik na 800 meter al dat het niet echt meer ging", analyseert Krol zijn race, waarin hij in de laatste bocht zelfs buitenom voorbij werd gereden door Patrick Roest. "Dan begin ik traag te bewegen."

Dat is lastig, concludeert Krol. "Maar ik kan er op dat moment niks meer aan doen. Ik kan niet net als Patrick Roest het laatste stuk nog een keer aanzetten. Het is voor mij echt alles of niks. Ik heb er niet heel veel invloed meer op na 800 meter. Dan is het knokken tot de streep."

En dat heeft hij gedaan, zegt hij. "Maar het lijkt natuurlijk nergens op, zo. Dit is een heel bittere pil."

Knop moet om

Op zijn favoriete afstand, de 1.000 meter, had hij begin dit seizoen al naast een World Cup-ticket gegrepen. Maar dat is wel de afstand waarop het vandaag bij de NK voor hem moet gebeuren. Anders is zijn seizoen klaar, dan gaan de EK en WK afstanden aan zijn neus voorbij.

Het NK-programma voor zaterdag 30 december

Die druk leverde de olympisch kampioen op de 1.000 meter in aanloop naar de NK de nodige zenuwen op. "Ik heb wel extra stress voor dit toernooi, ja. Eén misstap en je zit er gewoon dik naast. Dat is het harde van het schaatsen. Het niveau is te breed om je iets te kunnen veroorloven."

Dus moet de knop om, weet de balende Krol dondersgoed, want de kilometer staat voor vanmiddag 15.39 uur op het programma. "Het wordt een enorm slagveld, een grote loterij. Het kan alle kanten op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl