Irene Schouten toont haar drie gouden olympische medailles van Peking
NOS Schaatsen

Drievoudig olympisch kampioen Schouten (31) stopt met schaatsen

Irene Schouten zet een punt achter haar schaatsloopbaan. "Mijn topsportcarrière stopt. Het is klaar", aldus de drievoudig olympisch kampioen van Peking. Mogelijk heeft ze afgelopen weekeinde, bij de WK afstanden, haar laatste wedstrijd al gereden.

"Ik merk heel erg dat ik toe ben aan een nieuwe levensfase. Na vijftien jaar topsport wil ik andere dingen", zegt de 31-jarige Schouten. De gedachte om er vroeg of laat mee te stoppen is er al sinds de succesvolle Winterspelen van 2022. "Sindsdien heb ik altijd gezegd dat ik het per jaar bekijk."

Komend weekeinde staat in Heerenveen de NK allround op het programma. Daar liggen nog twee startbewijzen voor de WK allround klaar, half maart in Inzell. Of Schouten de strijd aangaat voor die tickets is zeer de vraag. "Normaal heb ik erg veel last van de jetlag terug naar Nederland."

Schouten (31) zet punt achter schaatscarrière: 'Ben toe aan nieuwe levensfase'

Het aanstaande afscheid zal voor de schaatsvolgers een grote verrassing zijn, begrijpt Schouten: "Het lastige is dat ik nu gewoon het niveau heb. Met drie keer goud en één zilver op dit WK, dan ben je niet slecht. Maar diep in mijn hart verlang ik gewoon naar andere dingen. Ik heb niet meer de droom voor nog een Olympische Spelen."

Opgeheven hoofd

De week voor de WK afstanden was Schouten ziek. Haar interview voor de camera en haar optreden in de NOS Schaatspodcast gaan gepaard met hoestbuien. "Ik bekijk later deze week of ik op de NK nog wil starten, maar mijn gezondheid gaat voor."

Schouten reed afgelopen weekend haar beste WK afstanden ooit met drie wereldtitels en een zilveren plak. Ze neemt dan ook met opgeheven hoofd afscheid van het ijs.

De schaatscarrière van Irene Schouten: olympisch goud, wereld- en Europese titels

Gedecideerd doet Schouten haar verhaal als zij plots toch wordt overmand door emoties. Op de vraag of het raar voelt dat ze er nu mee gaat stoppen, schieten de tranen in haar ogen.

"Het is best wel raar om straks te zeggen dat je geen topsporter bent. Je hebt vijftien jaar geleefd voor dit doel en dit weekend besefte ik ook: na dit WK is het klaar."

"Ik kan niet meer optimaal genieten van de dingen naast het schaatsen. Als ik met vriendinnen ben, let ik toch op dat ik wel op tijd naar bed ga of ik ga niet zomaar bij iemand op bezoek met de kans dat ik ziek word." Het geeft haar het gevoel dat ze beperkt wordt door de topsport.

Ruim een maand geleden bracht ze haar coaches Jillert Anema en Arjan Samplonius op de hoogte van haar besluit. "Zij waren verbaasd omdat ik ook dit seizoen nog elke training met zoveel overtuiging doe en nog zo de motivatie had."

En dat is precies de manier hoe Schouten haar sport wil beleven: vol overgave of helemaal niet.

"Ik krijg vaak het advies dat ik het wel op een andere manier kan aanpakken. Bijvoorbeeld eens wat later naar bed of eens een training overslaan, maar zo zit ik niet in elkaar. Als ik iets doe dan wil ik het goed doen en niet half."

"Ik heb gewonnen wat ik wilde winnen", besluit Schouten. "Drie keer goud op de Spelen, wereldtitels op de 3 en 5 kilometer, de massastart en de ploegenachtervolging. En het WK allround. Beter dan de vorige Spelen gaat het niet worden. Daarmee is het voor mij wel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl