Racheal Kundananji
NOS Voetbal

Afrikaans vrouwenvoetbal flink in opkomst met recordtransfer en actieplan

Deze week staat het vrouwenvoetbal in Nederland in het teken van Oranje, dat vrijdag in de Nations League tegen Spanje een olympisch ticket hoopt te bemachtigen. Ook in Afrika wordt deze week gestreden om een plek op de Spelen, maar dan in de luwte. Nog wel, want het Afrikaanse vrouwenvoetbal is behoorlijk in opkomst.

Dat is wel te zien aan de recordtransfer die de 23-jarige Zambiaanse Racheal Kundananji vorige week maakte. Zij werd met een transfersom van 735.000 euro in één klap de duurste vrouwelijke voetballer aller tijden bij haar overgang van Madrid CFF naar de nieuwe Amerikaanse club Bay FC.

"De transfer van Kundananji is een belangrijke mijlpaal in de groei van het Afrikaanse vrouwenvoetbal", zegt Ayishatu Zakaria Ali, een Ghanees journaliste die zich focust op het Afrikaanse voetbal. "Het laat zien dat de investeringen van verschillende nationale bonden en de Afrikaanse voetbalbond van waarde zijn geweest."

Racheal Kundananji scoorde tijdens het WK van 2023 tegen Australië

Aan het laatste WK, vorig jaar, deden met Nigeria, Zuid-Afrika, Zambia en Marokko vier Afrikaanse teams mee. Nog nooit waren het er zoveel. Nigeria, Marokko en Zuid-Afrika reikten zelfs tot de achtste finales, tegen respectievelijk Engeland, Frankrijk en Nederland.

Afrikaans actieplan

Het zijn tekenen dat het Afrikaanse voetbal stappen maakt, precies waar de Afrikaanse voetbalbond (CAF) op hoopt. De bond heeft een paar jaar geleden een vijfjarig actieplan opgesteld om het vrouwenvoetbal flink te laten groeien.

"We zijn ervan overtuigd dat het Afrikaanse vrouwenvoetbal op de middellange tot lange termijn zelfvoorzienend en mondiaal concurrerend zal worden", zei CAF-president Patrice Motsepe in dat plan.

Om het voetbal vooruit te helpen, zijn al verschillende stappen gezet in Afrika. Zo is in 2020 de CAF Champions League voor vrouwen in het leven geroepen. De beste teams kunnen in dat toernooi strijden om prijzengeld van zo'n 1,4 miljoen euro.

De beloning voor het winnen van wedstrijden is behoorlijk verhoogd. Zo is het prijzengeld in de Afrika Cup voor vrouwen gestegen van 900.000 naar 2,2 miljoen euro.

Christy Ucheibe in actie voor Nigeria, dat bij het WK van 2023 in de achtste finales werd uitgeschakeld door Engeland

Ook heeft de CAF een schoolvoetbalkampioenschap opgezet over heel Afrika. Zo krijgen 180.000 meisjes uit verschillende landen de kans om op een lager niveau in aanraking te komen met de sport.

'Goede weg ingeslagen'

De 26-jarige Sabrine Ellouzi maakt de ontwikkeling in het Afrikaanse voetbal van dichtbij mee. De Excelsior-speelster is ook international van Tunesië. Met dat land speelt ze vrijdag en volgende week woensdag tegen Marokko kwalificatiewedstrijden voor de Spelen. Wordt dat tweeluik gewonnen, wacht de finaleronde waarin weer twee wedstrijden worden gespeeld.

Uitkomen op de Spelen is een van haar grootste dromen. "Ik wil graag het WK en de Spelen halen met Tunesië. En ja, dat is voor mij een realistische droom. We zijn met Tunesië de goede weg ingeslagen, we halen steeds betere resultaten. Dat hoort dan ook weer bij het doorgroeien van ons als voetballand. Ik geloof erin."

Ellouzi wil met Tunesië naar de Spelen: 'Dat is een realistische droom'

Marokko, de tegenstander van Tunesië, is favoriet. "Zij hebben er behoorlijk wat geld in geïnvesteerd, ze hebben het goed op orde en dat zie je terug op het veld. Dat is voor hen heel erg mooi", stelt Ellouzi.

Bij Marokko staan spelers als Yasmine Zouhir (AS Roma), Rosella Ayane (Tottenham) en Ghizlane Chebbak (Levante) op het veld die ervaring hebben bij Europese (top)clubs.

Dat het bij Marokko goed gaat, is terug te zien op de tribunes, zegt Ellouzi. "Zij spelen voor 45.000 man, wij voor een mannetje of 200. Daar zit nog wel best een groot verschil tussen. Ik denk dat wij een jaar of tien achterlopen. De ontwikkeling van het voetbal kost tijd, maar het is mooi om daar onderdeel van te zijn en de groei mee te maken."

Tijdens het WK in 2023 werd Marokko in de achtste finales uitgeschakeld door Frankrijk

Mocht Tunesië het voor elkaar krijgen om Marokko te verslaan, dan wacht een ontmoeting tegen de winnaar van de wedstrijd Ghana-Zambia. Landen waartegen Tunesië het ook lastig zal krijgen.

"Maar als we deze ronde doorkomen, hoop ik dat we vleugels krijgen", zegt Ellouzi. "Zolang wij erin geloven, is alles mogelijk. Het wordt heel zwaar, maar als wij in de finale komen... Maakt niet uit hoe, maar dan is dat ticket voor ons."

Aan de andere kant van het kwalificatieschema vechten Kameroen, Nigeria, Tanzania en Zuid-Afrika voor het tweede Afrikaanse ticket voor de Spelen.

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Zuid-Afrika en Nederland tijdens het WK van vorig jaar:

WK 2023: samenvatting van Nederland - Zuid-Afrika (2-0)

Op de Spelen zou Tunesië een nieuwe stap kunnen zetten. "Ondanks dat er al grote vooruitgang is geboekt, is er nog veel werk dat moet worden gedaan om het Afrikaanse vrouwenvoetbal tot het beste ter wereld te maken."

Daar wil Zuid-Afrika ook graag een handje bij helpen. Dat land wil het WK van 2031 organiseren. Iets wat het vrouwenvoetbal nog verder zal aanjagen op het Afrikaanse continent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl