NOS VoetbalAangepast

In Spanje weegt Jonker zijn opties: 'Miedema, Egurrola of Casparij vervangt Roord'

Het Nederlands elftal heeft zich vandaag in het Zuid-Spaanse Estepona verzameld voor het cruciale duel met wereldkampioen Spanje in de strijd om een olympisch ticket. Vrijdag speelt Oranje in Sevilla tegen Spanje in de halve finales van de Nations League. De grote vraag is wie de geblesseerde Jill Roord moet vervangen.

"We willen meedoen aan de Olympische Spelen, we hebben hemel en aarde bewogen om hier te kunnen staan", zegt bondscoach Andries Jonker. "Nu willen we ook dat het gaat lukken, het is echt do or die".

De tegenstander lijkt de favoriet te zijn in de kraker. Desondanks is Oranje hoopvol over de kansen, vertelt Jonker. "De overtuiging is gegroeid in de laatste wedstrijden, bijvoorbeeld tegen Engeland (3-2 verlies en 2-1 winst, red.). We behoren weer tot de top en gaan met vertrouwen naar Sevilla."

De bondscoach heeft geen directe vervanger opgeroepen voor aanvallende middenvelder Jill Roord, die onlangs een zware knieblessure opliep, net als eerder verdediger Aniek Nouwen.

Jonker ziet kansen tegen wereldkampioen Spanje in kraker Nations League

"Roords afwezigheid is een grote aderlating", zegt Jonker daarover. "Ze is een betrouwbare speler." En een vaste kracht vervangen is nog niet zo makkelijk, geeft de trainer toe. "Het zou Vivianne Miedema kunnen zijn, maar dat is mede-afhankelijk van haar fitheid. Ook Damaris Egurrola of Kerstin Casparij zijn opties."

Miedema is inmiddels hersteld van zo'n kruisbandblessure en maakte in oktober haar rentree. De spits is wel van de partij in Spanje, maar heeft bij Arsenal nog niet helemaal haar ritme teruggevonden.

Ook Lize Kop keert terug in de selectie van de Oranjevrouwen, voor het eerst sinds het WK. Jonker nam de keeper van Leicester City op in zijn 23-koppige selectie voor de finaleronde van de Nations League.

Spelen voor de Spelen

Het La Cartuja-stadion in Sevilla dient als het strijdtoneel voor de kraker tussen de twee toplanden. Als Nederland Spanje verslaat, wacht vijf dagen later de finale en is de ploeg van bondscoach Jonker geplaatst voor de Olympische Spelen.

Als Oranje verliest van Spanje, moet het hopen dat Frankrijk (dat als gastland al verzekerd is van deelname aan de Spelen) in de andere halve finale van de Nations League van Duitsland wint. In dat geval zal de winnaar van de strijd om het brons zich eveneens kwalificeren voor Parijs.

De finale, of de strijd om de derde plek, is op 28 februari in Heerenveen voor Nederland.

Van Tilburg naar Glasgow: bekijk bizarre ontknoping van duels Oranje en Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl