NOS Voetbal

Oranje-voetbalsters komen met statement tegen overbelasting: 'Gaat om gezondheid'

Jonker kondigt statement tegen overbelasting aan: 'Gaat om plezier en gezondheid'

Andries Jonker heeft aangekondigd dat de speelsters van het Nederlands elftal met een statement zullen komen tegen overbelasting van topvoetbalsters. Hoe dat precies eruit gaat zien, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het na de halve finales in de Nations League van Oranje tegen Spanje zal plaatsvinden.

Bondscoach Jonker zegt in aanloop naar dat Nations League-duel tegen Spanje andermaal dat het zo niet verder kan.

'Speelsters moeten genoeg rust krijgen'

De volle speelkalender is professionele voetbalsters al een paar jaar een doorn in het oog. Zo was de kritiek op de UEFA groot toen het de Nations League voor vrouwen invoerde. Ook in het clubvoetbal worden steeds meer wedstrijden afgewerkt.

Jonker zegt dat na de wedstrijd tegen Spanje van volgende week vrijdag iets gaat gebeuren. "Gezien alle ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal hebben we besloten dat we wat naar buiten gaan brengen. Dat doen we niet nu, maar wel op hele korte termijn."

Kerstin Casparij (m), Lieke Martens (l) en Jill Roord (r)

"Een oplossing kan alleen bereikt worden als speelsters, coaches, nationale bonden, continentale bonden en de FIFA om de tafel gaan", vervolgt Jonker. "Het uitgangspunt moet zijn dat speelsters genoeg rust moeten krijgen. Niet de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal of dat er geld moet worden verdiend."

Jonker ziet de huidige situatie als onwerkbaar op de langere termijn. "Ook van topsport is de kern dat je plezier kan hebben en gezond kan blijven. Daar moet voor de speelsters ruimte zijn."

Het vrouwenvoetbal wordt momenteel geteisterd door een reeks zware knieblessures, waarbij overbelasting een rol speelt. Een hele reeks topspeelsters scheurde een kruisband. Sterren als Vivianne Miedema, Alèxia Putellas en Beth Mead lagen er een jaar uit.

Nederland speelt volgende week vrijdag de uitwedstrijd tegen Spanje. Bij winst zijn de finale van de Nations League en een ticket voor de Olympische Spelen binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl