Sam Kerr
NOS Voetbal

Opnieuw kruisbandblessure voor topvoetbalster, dit keer bij Chelsea-spits Kerr

Sterspeelster Sam Kerr heeft op een trainingskamp van haar club Chelsea in Marokko een zware kruisbandblessure opgelopen. De Australische aanvalster is naar verwachting vele maanden uit de roulatie.

Kerr, die in 128 duels voor Chelsea liefst 99 doelpunten maakte, voegt zich in een lange rij van vrouwelijke topvoetballers die recent een dergelijke blessure opliepen. Onder anderen Vivianne Miedema, Beth Mead, Alexia Putellas, Marie-Antoinette Katoto, Leah Williamson en Catarina Macario gingen haar voor.

Vermoedelijke oorzaken

De vele kruisbandblessures in het vrouwenvoetbal hebben een aantal vermoedelijke oorzaken. Ten eerste is het aantal duels explosief toegenomen en is de intensiteit daarvan hoger dan voorheen. FIFPro, de overkoepelende organisatie voor voetbalvakbonden, heeft ook al aan de bel getrokken.

Daarnaast is de anatomie van het vrouwenlichaam anders dan het mannenlichaam. De knie van een vrouw staat gemiddeld gezien verder naar binnen ten opzichte van de heup dan bij een man, waardoor er meer druk op de knie komt te staan. Ook spelen hormonale factoren een rol. Oestrogeen zorgt ervoor dat de banden tijdelijk zwakker worden in je hele lichaam.

Bovendien is het zo dat voetbalschoenen ontwikkeld worden voor en getest worden door mannelijke voetballers en zijn ze daardoor niet ideaal voor vrouwen.

Vorig jaar maakten we deze sportexplainer over de vele kruisbandblessures in het vrouwenvoetbal:

Sportexplainer: knikkende knieën in het vrouwenvoetbal

De 30-jarige Kerr eindigde in 2023 nog als tweede bij de verkiezing van wereldvoetbalster van het jaar. Ze moest de Gouden Bal aan de Spaanse middenvelder Aitana Bonmatí laten.

Vier keer kampioen

Met Chelsea werd Kerr de afgelopen vier jaar kampioen in de Engelse competitie. Daarnaast won ze drie keer de FA Cup en tweemaal de League Cup. Ook dit seizoen is de Londense ploeg koploper in Engeland.

"Iedereen bij Chelsea wenst Sam het allerbeste tijdens haar herstelperiode", schrijft Chelsea op zijn website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl