NOS Voetbal

Oranje wil revanche op Spanje, met olympisch ticket als doel: 'Zijn niet bang'

Egurrola met Miedema en Casparij kandidaat om geblesseerde Roord te vervangen

Oranje-voetbalster Kerstin Casparij denkt dat Nederland er goed voor staat in aanloop naar de halve finales van de Nations League, waarin bij winst op wereldkampioen Spanje in Sevilla een olympisch ticket wordt veiliggesteld.

"Ik denk dat we als team erg zijn gegroeid. We hebben meer opties en dat is alleen maar goed. We zijn niet bang en we raken niet snel in paniek", aldus Casparij in Marbella, waar Oranje de voorbereiding maandag begonnen is.

Vorig jaar verloor Nederland in de kwartfinales van het WK van Spanje.

Mocht Nederland de wedstrijd van vrijdag winnen, dan is de ploeg van bondscoach Andries Jonker zeker van de Olympische Spelen. Bij verlies moeten de voetbalsters hopen dat Frankrijk, dat als gastland al geplaatst is voor de Spelen, wint van Duitsland. In dat geval is een zege in het duel om de derde plek ook nog genoeg voor plaatsing voor Parijs.

Casparij draait een goed seizoen bij Manchester City. Ze heeft het naar eigen zeggen goed naar haar zin en maakt veel speelminuten. "Ik mag niet klagen."

"Als je elke wedstrijd zestig tot negentig minuten mag spelen, houd je veel meer een bepaald ritme dan als je er later inkomt. Ik denk dat het heel erg helpt."

Egurrola ook thuis in Spanje

Voor Damaris Egurrola, die naast de Nederlandse ook de Spaanse nationaliteit heeft, is het een soort thuiswedstrijd. "Het voelt als thuis, want Spanje is mijn thuis. Maar ik voel me ook thuis bij het team."

Twee goals van Egurrola in de blessuretijd van het groepsduel met België zijn de reden dat Nederland in de play-offs staat. Doordat Engeland met 6-0 van Schotland won, moest Nederland vier keer scoren tegen België. Dat lukte dankzij de middenvelder. "Het ging niet alleen om mij. Ik maakte de goals, maar dat is niet echt mijn taak."

"Het was een speciale dag, maar we moesten blijven werken. Toen ik bij dit team kwam, wist ik dat we hiertoe in staat waren. Ik hoop dat we dat door kunnen zetten."

Door een zware knieblessure bij Jill Roord heeft Egurrola een grotere kans om speelminuten te maken in Oranje. "Ik wil eerst mijn steun uiten aan Jill. Het is moeilijk om een speler als haar te missen. En het proces van herstel is ook zwaar. Ik hoop dat ze net zo sterk terug kan komen als ze was."

Of Oranje volgens Egurolla nu anders is dan op het WK? "We zijn nog steeds met dezelfde mensen, dus er verandert niet veel. We hebben veel tijd gehad om ons voor te bereiden. Ik denk niet dat het heel anders is en Spanje heeft ook nog dezelfde groep."

Manchester City

Casparij denkt dat haar ervaring van de speelstijl van Manchester City nuttig kan zijn. "Ik ben gewend om onder druk te spelen en Spanje gaat waarschijnlijk heel veel druk zetten. Ik kan dat zelf ook, verdedigend gaan we dat ook nodig hebben."

Uiteindelijk is het volgens de vleugelverdediger eenvoudig: "We moeten gewoon winnen vrijdag. Het is heel simpel, ik ben heel nuchter en het is lekker weer. Ik maak me niet zoveel zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl