Racheal Kundananji
NOS Voetbal

Amerikaanse club Bay FC breekt transferrecord in vrouwenvoetbal voor Kundananji

Racheal Kundananji mag zich voortaan de duurste voetbalster in de geschiedenis noemen. De 23-jarige Zambiaanse verlaat Madrid CFF voor de nieuwe Amerikaanse ploeg Bay FC. De club uit Californië betaalt naar verluidt 735.000 euro voor de 23-jarige aanvaller, een recordbedrag.

Kundananji is de eerste Afrikaanse speler (man of vrouw) voor wie een transferrecord wordt gebroken. De Zambiaans international tekent voor vier jaar, met een optie voor nog een jaar.

Het bedrag is beduidend hoger dan het transferrecord dat Chelsea in januari vestigde. De Engelse grootmacht betaalde 450.000 euro voor Mayra Ramírez van Levante. Dat bedrag kan door bonussen nog oplopen tot 500.000 euro.

Kundananji speelde sinds 2021 in Spanje, eerst voor Eibar, waarna ze in 2022 de overstap maakte naar Madrid CFF. In de Spaanse hoofdstad was ze aardig op schot: de Zambiaanse maakte in 43 competitiewedstrijden liefst 33 doelpunten.

Afgelopen zomer scoorde Kundananji op het WK in de enige gewonnen wedstrijd van Zambia (3-1 tegen Costa Rica), dat in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Nieuwe club

Eerder deze winter haalde Bay FC onder anderen al Schots international Jen Beattie (Arsenal) en de Nigeriaanse topscorer Asisat Oshoala binnen. Oshoala maakte 88 doelpunten in 101 wedstrijden voor FC Barcelona, waarmee ze vier landstitels en twee keer de Champions League won.

Bay FC is nieuw in het Amerikaanse vrouwenvoetbal. De club, met San Jose als thuisbasis, werd opgericht door voormalig Amerikaans internationals Brandi Chastain, Leslie Osborne, Danielle Slaton en Aly Wagner en start volgende maand in de NWSL, de Amerikaanse profcompetitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl