Mats Wieffer
NOS Voetbal

Feyenoorder Wieffer is over het hele veld ‘serieus goed’, net zoals zijn cijfers

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Mats Wieffer vertelde vorige week dat Atlético Madrid zich in de winterstop voor hem meldde bij Feyenoord. De clubs kwamen er niet uit en Wieffer bleef in Rotterdam. De cijfers van de middenvelder tonen aan waarom de Spaanse topclub interesse in hem heeft.

"Mats Wieffer was vandaag serieus goed." Dat zei trainer Arne Slot op dezelfde avond, na de gewonnen bekerwedstrijd tegen AZ. Wieffer liet zich niet alleen verdedigend zien, maar was ook aanvallend belangrijk. En dat is het hele seizoen al zo, blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Opta.

Fysieke statistieken

Allereerst de 'fysieke' statistieken. Wieffer is dit seizoen, in alle competities, de Feyenoorder met de meeste balheroveringen, geslaagde tackles, intercepties en gewonnen persoonlijke duels. Daarmee is de (positief bedoelde) term 'stofzuiger' meer dan gerechtvaardigd.

Daarbij is het goed om het verschil tussen een balherovering en interceptie te kennen. Een interceptie is het bewust een pass 'lezen' en onderscheppen. Een balherovering zijn alle mogelijke manieren om de bal in bezit te krijgen.

Bij tackles gaat het niet om slidings alleen, maar ook om met het lichaam staand de tegenstander van de bal afzetten. Wieffer heerst dus regelmatig op het middenveld door zijn fysiek in de strijd te gooien, en daarbij blijft hij dus vaak met beide benen op de grond.

Ook wanneer je Wieffer vergelijkt met alle eredivisiespelers scoort hij goed op deze aspecten. Alleen Peer Koopmeiners (Almere City) had meer balheroveringen, alleen Sam Kersten (PEC Zwolle) had meer intercepties en niemand won meer duels dan de Feyenoorder.

Meer dan een stofzuiger

Maar Wieffer is meer dan alleen een stofzuiger. Ook qua passing draait hij bovenin mee bij zijn teamgenoten. En wat daarin opvalt: hoe dichter hij bij het vijandelijke doel komt, hoe invloedrijker hij wordt.

Als je kijkt naar het aantal aangekomen passes over het hele veld, staan alleen Dávid Hancko (2.524) en Lutsharel Geertruida (1.758) nog boven Wieffer (1.561). Wanneer alleen naar de vijandelijke helft wordt gekeken, scoort enkel Hancko (954) beter dan Wieffer (920).

Maar de Oranje-international duldt niemand meer boven zich als het gaat om passes in de meest aanvallende derde van het veld. Maar liefst 470 passes (78,2 procent) van Wieffer kwamen daar (in alle competities) aan. In de eredivisie deed alleen PSV'er Joey Veerman (378 om 370) het beter.

Het zijn mooie cijfers en het is niet meer voor te stellen dat Wieffer juist aan het begin van dit seizoen een interview gaf waarin hij aangaf "in het veld soms een beetje de weg kwijt te zijn". Hij had toen moeite om ruimtes te vinden op een aanvallender positie, met Ramiz Zerrouki achter zich.

Inmiddels staat Wieffer weer op een meer controlerende positie en blinkt hij dus uit, ook aanvallend. Slot zegt dan ook niet voor niets "heel blij" te zijn dat Wieffer nog even blijft: "En voor Mats is het ook niet verkeerd om een halfjaar zeker te zijn van zijn plek in een hartstikke leuk spelend elftal."

Mats Wieffer maakt het enige doelpunt tegen AZ (zondag 4 februari)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl