Feyenoord wint moeizaam bij AZ, maar ziet Bijlow weer uitvallen

Bekijk de samenvatting van AZ - Feyenoord

Feyenoord heeft in de eredivisie op moeizame wijze de uitwedstrijd tegen AZ gewonnen. De Rotterdammers stonden grotendeels onder druk in de wedstrijd, maar namen de drie punten wel mee naar huis: 0-1.

De nummer twee van de eredivisie loopt dankzij de zege twee punten in op koploper PSV, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde bij Ajax. Het verschil op de ranglijst tussen de twee clubs is nu 10 punten.

Bijlow weer geblesseerd

De wedstrijd kende een vroegtijdig einde voor de onfortuinlijke Justin Bijlow. De Feyenoord-doelman raakte in de 31ste minuut bij een onschuldige actie, een pass naar Quilindschy Hartman, geblesseerd aan zijn rechterbeen.

Hij werd even later in tranen van het veld geholpen door de verzorgers van Feyenoord en kreeg daarbij steunbetuigingen van zijn ploeggenoten en spelers van AZ. Het zou om een kuitblessure gaan.

Feyenoord-keeper Bijlow weer geblesseerd en gaat in tranen van het veld

De 26-jarige Bijlow staat te boek als een blessuregevoelige keeper. Zo stond de Oranje-international eerder dit seizoen twee maanden langs de kant met een kwetsuur aan zijn pols.

Snelle goal Feyenoord

Feyenoord beleefde aanvankelijk een goede start door de snelle 0-1 van Mats Wieffer na zes minuten. De middenvelder kon uit de rebound scoren, nadat Quinten Timber een vrije trap op de paal had geschoten.

Maar daarna was het vrijwel alleen het felle AZ dat zich liet zien. Het tam spelende Feyenoord had moeite met de manier waarop AZ de defensie van de landskampioen onder druk zette en moest een flink aantal kansen toestaan.

Vangelis Pavlidis was twee keer dicht bij de gelijkmaker voor AZ met een stiftje voorlangs en een kopbal over het doel. Ook David Møller Wolfe en Dani de Wit waren met geblokte schoten gevaarlijk namens de thuisploeg.

In de tweede helft golfde het spel wat meer op en neer. Jordy Clasie had de gelijkmaker op zijn schoen, maar Timon Wellenreuther, de vervanger van de geblesseerde Bijlow, stond paraat.

Gimenez verstopt zich

Bij Feyenoord kon Santiago Gimenez zich andermaal niet onderscheiden. De naar vertrouwen zoekende Mexicaan viel alleen op door tegen een gele kaart aan te lopen vanwege het onnodig wegschieten van een bal en werd na 81 minuten vervangen.

Gimenez verstopte zich na zijn wissel op de reservebank voor een moment onder zijn capuchon om bij te komen van de vermoeidheid (en de teleurstelling wellicht). Het was een veelzeggend moment.

AZ ging in de slotfase met de moed der wanhoop op zoek naar de gelijkmaker, maar Feyenoord bleef dankzij een portie wilskracht op de been.

De gebalde vuist van Feyenoord-verdediger Gernot Trauner vlak voor tijd na een succesvolle verdedigende actie tegen AZ-aanvaller Ernest Poku vertelde het verhaal van de wedstrijd.

Feyenoord en AZ gaan komende woensdag om 21.00 uur in De Kuip op herhaling als de clubs elkaar ontmoeten in de kwartfinales van de KNVB-beker.