NOS Voetbal

Ajax houdt koploper PSV op gelijkspel in Amsterdam

Bekijk de samenvatting van Ajax - PSV

Ajax en PSV hebben in de eredivisietopper in Amsterdam met 1-1 gelijkgespeeld. In een evenwichtig duel opende Steven Berghuis de score en maakte Luuk de Jong nog in de eerste helft gelijk. De tweede helft bood kansen voor beide teams, maar gescoord werd er niet meer.

Een morele opsteker misschien voor het zo zwak aan het seizoen begonnen Ajax. Voor PSV blijft er na het tweede puntenverlies van het seizoen niets aan de hand.

Stand eredivisie

Bij PSV is het niet allemaal meer rozengeur en maneschijn. Yorbe Vertessen vertrok, Noa Lang raakte weer geblesseerd, de komst van Couhaib Driouech ging niet door en naast de vanwege blessures afwezige Joey Veerman en Malik Tillman haakten ook Guus Til en Ricardo Pepi op het laatste moment af.

Mauro Júnior kreeg hierdoor verrassend een plek op het middenveld. Positief voor PSV was de terugkeer van Ismael Saibari, die na de uitschakeling op de Afrika Cup weer bij de groep aansloot. De Marokkaanse international kreeg van Peter Bosz meteen een basisplaats.

Bij Ajax deed de Engelse aanwinst Jordan Henderson voor het eerst mee en dat ging ten koste van de Bosniër Benjamin Tahirovic. Tristan Gooijer behield zijn plek als rechtsback, Josip Sutalo keerde terug in het centrum en Devyne Rensch verhuisde naar linkerkant van defensie, waar Ar'jany Martha plaats moest maken.

Van Hooijdonk niet enthousiast over Ajax-debuut Henderson

Met de Engelse bondscoach op de tribune liet Henderson zien wat hij Ajax moet bieden. De ervaren ex-speler van Liverpool, overgekomen van het Saudische Al-Ettifaq, toonde zich een rustpunt op het middenveld, wees zijn medespelers de weg en schroomde daarbij niet zijn mond open te doen.

Het meeste balbezit in de Johan Cruijff Arena was voor de bezoekers, maar de eerste kans voor de thuisploeg. Steven Bergwijn kwam in een open schietpositie, maar raakte de bal volkomen verkeerd. Bij de tweede kans van Ajax was het al raak.

Berghuis stuurde Brian Brobbey met buitenkant voet de diepte in, waarna laatstgenoemde de bal goed vasthield, maar niet tot een schot kwam. Brobbey vond een fijn alternatief, had een subtiel passje op Berghuis in huis en die schoot uit de draai binnen.

Luuk de Jong scoort en raakt kruising

PSV was zichzelf niet en had moeite om het spel te maken. Het ging vaak al mis in de opbouw en kansen werden amper gecreëerd. Toch kwamen de bezoekers na ruim een half uur langszij, nadat Rensch geblesseerd het veld had moeten verlaten bij Ajax.

Na een voorzet van Saibari stond De Jong plots vrij en hoewel de PSV-aanvoerder de bal zeker niet goed raakte, stuiterde die wel binnen bij de tweede paal.

Met een 1-1 stand begonnen de teams aan de tweede helft en bleef het een gelijkwaardig en boeiend gevecht. De eerste grote kans was voor de actieve Berghuis. Dit keer stuitte zijn geplaatste schot echter op een PSV'er. Aan de andere kant redde Ajax-keeper Diant Ramaj op een inzet van Johan Bakayoko.

De Jong viert de 1-1

Het kon alle kanten op in de tweede helft. Ajax ontsnapte toen Luuk de Jong fraai op de kruising kopte en even later kopte de PSV'er naast. Aan de andere kant ging Brobbey alleen op Walter Benitez af, maar de spits schoot met links te wild naast.

Even later bood Brobbey Kenneth Taylor een open kans. De middenvelder schoot over. Een winnaar bleef zo uit.

Ander Ajax

Eerder dit seizoen eindigde de eredivisie-ontmoeting in Eindhoven in een 5-2 zege voor PSV, mede door een hattrick van Hirving Lozano. Toen, op 29 oktober zat Hedwiges Maduro als interim-trainer op de bank bij Ajax. Een dag later werd John van 't Schip aangesteld.

Duidelijk is dat het Ajax onder Van 't Schip de weg omhoog vond. Sinds zijn aanstelling bleef Ajax ongeslagen in de eredivisie. Die status bleef vanavond gehandhaafd tegen de koploper, die voor de 36ste keer op rij ongeslagen bleef in de eredivisie en daarmee een clubrecord vestigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl