NOS SchaatsenAangepast

Weer vier zeges in een weekend: fenomeen Stolz wint ook laatste 500 meter in Quebec

Stolz verrast met sterke opening en snelt naar vierde zege in Quebec

Jordan Stolz kan zich als absolute topfavoriet voor drie wereldtitels gaan voorbereiden op de WK afstanden, die van 15 tot en met 18 februari worden verreden in Calgary.

Het Amerikaanse schaatsfenomeen won op de slotdag van de wereldbeker in Quebec ook de laatste 500 meter, nadat hij de afgelopen dagen ook de eerste 500 meter, de 1.000 meter en de 1.500 meter had gewonnen.

De Nederlandse sprinters eindigden buiten de top tien.

Laurent Dubreuil

In de slotrit reed Stolz tegen publieksfavoriet Laurent Dubreuil. Zaterdag was het verschil tussen die twee slechts 0,08 seconde, maar toen had Stolz net een 1.500 meter gereden.

Dit keer was de Amerikaan na een verrassend snelle opening (9,59) bijna een halve seconde sneller dan zijn 13 jaar oudere concurrent. Met 34,36 reed hij bovendien een baanrecord.

Dubreuil moest het voor eigen publiek doen met de vijfde plaats, want Stolz werd op het podium vergezeld door twee Polen: Marek Kania greep het zilver (34,69), het brons was voor Piotr Michalski (34,72).

Bekijk de reactie van Jordan Stolz hieronder:

Stolz na achtste WB-goud in twee weken: 'Veel gereden, hopelijk houd ik deze vorm tot WK'

Vorige week was Stolz, die al regerend wereldkampioen is op de drie afstanden, in Salt Lake City ook al niet te verslaan. Op de kilometer reed hij zelfs een sensationeel wereldrecord. In twee weken won hij dus acht van de negen wereldbekerwedstrijden die hij reed: alleen op de vijf kilometer werd hij geen eerste, maar vijftiende.

Wereldbeker voor Morishige

De eindzege in het wereldbekerklassement, met bijbehorende geldprijs van 15.000 euro, ging naar Wataru Morishige. De Japanner won aan het begin van het seizoen vier wereldbekerraces over 500 meter, maar moest het nu doen met de zesde plaats.

Janno Botman was de beste Nederlander: met 35,07 eindigde hij als elfde. Zaterdag deed hij het met een vijfde plaats beter, maar de 23-jarige sprinter kijkt wel terug op een stabiel wereldbekerseizoen.

Bekijk de reactie van Janno Botman hieronder:

Botman iets langzamer dan zaterdag: 'Negende in klassement, daar ben ik blij mee'

Merijn Scheperkamp werd met 35,33 achttiende.

Europees en Nederlands kampioen Jenning de Boo had zich al eerder met koorts afgemeld. Stefan Westenbroek, die net als Botman en De Boo naar de WK afstanden mag, degradeerde zaterdag naar de B-groep na een teleurstellende race.

Vijfde op teamsprint

Botman, Westenbroek en Wesly Dijs reden aan het einde van de avond ook nog de teamsprint in Quebec. Op het teamonderdeel eindigde het Nederlandse trio als vijfde.

De zege ging naar Polen, dat met Kania, Michalski en Zurek ruim een seconde sneller was dan Nederland. De eindzege in de wereldbeker ging naar de Verenigde Staten.

Bekijk het interview met Wesly Dijs en beelden van de teamsprint hieronder:

Dijs: 'Hoorden pas gisteren dat we in deze opstelling zouden rijden, dan kun je niet trainen'

Bij de WK afstanden rijdt Nederland met een andere opstelling: Jenning de Boo, Tim Prins en Botman zullen in Calgary jagen op een WK-medaille, zo vertelde Dijs na de race. Dijs, specialist op de 1.500 meter, is reserve. Dat hoorde hij meteen na de wereldbeker van bondscoach Rintje Ritsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl