NOS SchaatsenAangepast

Stabiele Kok en Beune tanken vertrouwen voor WK met zeges bij laatste wereldbeker

Stabiele Kok snelt bij laatste wereldbeker naar winst op 500 meter

Femke Kok en Joy Beune hebben minder dan twee weken voor de WK afstanden goud veroverd bij de laatste wereldbeker van het seizoen. Regerend wereldkampioene Kok won in het Canadese Quebec de 500 meter, Beune zegevierde voor het eerst in haar loopbaan op de 1.500 meter.

Melissa Wijfje veroverde het brons op de schaatsmijl.

De WK afstanden worden van 15 tot en met 18 februari verreden in Calgary, ook in Canada.

Beune wint eerste wereldbekergoud op 1.500 meter in Quebec, Wijfje pakt brons

Kok won aan het begin van het seizoen een wereldbekerrace over 500 meter, maar moest het sindsdien doen met ereplaatsen. Zaterdag miste ze het goud op slechts 0,01 seconde.

Op de slotdag in Quebec kopieerde Kok haar race van zaterdag bijna perfect: met 37,71 was ze slechts een honderdste langzamer. De Koreaanse Min-Sun Kim, die zaterdag het goud pakte, was nu 0,20 seconde langzamer en moest genoegen nemen met het zilver.

Het brons ging naar de Amerikaanse olympisch kampioene Erin Jackson, die wel de eindzege in het wereldbekerklassement veiligstelde.

'Snappy'

Kok vertelde na haar race dat ze zich niet helemaal 'snappy' voelde. Daarmee doelde ze op haar volle programma. "Dan merk je toch dat het een zwaar weekeinde was met een 1.000 meter op vrijdag en gisteren de 500 meter en de derde ronde op de teamsprint."

Kok wint weer eens een 500 meter, maar voelde zich 'niet helemaal snappy'

Kok hoopt bij de WK afstanden wel sneller te openen, daar ligt voor haar vaak de sleutel naar succes. "Ik ga er heel erg op trainen. En finetunen en rusten. Dat werkt voor mij ook om feller en snappier te worden."

Baanrecord Beune

Op de 1.500 meter stonden niet alle toppers aan de start. Miho Takagi, die het hele seizoen niet te kloppen was, richt zich al op de WK afstanden. Ook regerend wereldkampioene Antoinette Rijpma-De Jong deed om die reden niet mee.

Beune, die bij de laatste twee wereldbekers al brons veroverde, kon in het begin van haar race profiteren van haar Japanse tegenstander Ayano Sato en nam daarna afstand. Met 1.55,50 evenaarde ze het baanrecord in de tweeënhalf jaar oude schaatshal van Quebec.

Beune na eerste WB-zege op 1.500 meter: 'Voelt machtig en er zit nog meer in'

Het was de eerste keer dit wereldbekerseizoen dat het goud op de schaatsmijl niet werd uitgereikt aan Takagi. De Japanse won vijf wereldbekers op rij en won daardoor ook het wereldbekerklassement.

Takagi had daarin al een straatlengte voorsprong en krijgt na dit weekend een bedrag van 15.000 euro bijgeschreven. Beune eindigde na een stabiel seizoen als derde.

In de rit na Beune openden Marijke Groenewoud en de Chinese Mei Han beiden sneller dan Beune, maar zij gaven in de laatste ronden te veel toe. Han snelde met 1.56,39 naar het zilver, Groenewoud eindigde met 1.57,27 als vijfde.

Eindelijk weer medaille Wijfje

Wijfje, die lange tijd worstelde met een scheenbeenblessure, pakte het brons in 1.56,89. Voor Wijfje was het haar eerste wereldbekermedaille sinds 2020. "Dit voelt voor mij als een overwinning", reageerde de 28-jarige schaatsster.

WB-brons 'voelt als overwinning' voor Wijfje, die lang kampte met scheenbeenblessure

Beune won een week geleden voor het eerst wereldbekergoud op de drie kilometer en zegevierde nu voor de eerste keer op de 1.500 meter.

"Nu moet ik het nog even vasthouden tot de WK", zo keek Beune na haar race vooruit naar de WK afstanden. "Het voelt heel lekker, heel machtig en er zit zeker nog meer in."

Bij de WK rijdt Beune op zondag eerst de vijf kilometer en later op de dag de 1.500 meter, maar ze twijfelt nog of ze aan beide afstanden mee gaat doen.

"Als ik me hartstikke fit voel, rijd ik ze allebei. Maar daar ga ik nu over nadenken", aldus de Nederlands kampioene.

Verrassende massastart

De massastart werd verrassend gewonnen door de Belgische Sandrine Tas, die nog nooit op een wereldbekerpodium was geëindigd.

Meestal eindigt de massastart in een sprint, maar dat gebeurde in Quebec niet. Al vroeg in de race ontstond een groepje met zeven outsiders.

Bekijk de samenvatting en de reacties van Irene Schouten en Marijke Groenewoud hieronder:

De Canadese vrouwen Valerie Maltais en Ivanie Blondin hielden voor eigen publiek de benen stil, waardoor de voorsprong van de kopgroep snel opliep. Dat was een tactisch slimme zet, omdat de Canadese vrouwen zo de eindzege in de wereldbeker veilig konden stellen.

Regerend wereldkampioene Marijke Groenewoud probeerde het gat wel even te dichten, maar kreeg geen bijval. In de laatste ronde ging ze ook nog onderuit, samen met de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Groenewoud bleef ongedeerd, maar haar ijzer was wel flink krom.

Irene Schouten won de sprint om de achtste plaats, de eindzege in de wereldbeker ging naar Maltais.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl