Milieuorganisatie stapt naar de rechter om renovatie Binnenhof te stoppen
Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) stapt naar de rechter vanwege de stikstofuitstoot bij de renovatie van het Binnenhof in Den Haag. Het bouwproject dat jaren in beslag zal nemen heeft geen vergunning voor die uitstoot en volgens MOB gedoogt de provincie Zuid-Holland dat ten onrechte.
De organisatie bevestigt een artikel in de Volkskrant dat begin deze week de gang naar de rechter is gemaakt. MOB had al gedreigd met die stap als de provincie niet zou handhaven. De milieuorganisatie wil dat de renovatie wordt stilgelegd.
"Het Binnenhof is het centrum van de democratische rechtsstaat", zegt juridisch adviseur Valentijn Wösten van MOB. "Een overheid moet geloofwaardig zijn. Op het moment dat er bij het Binnenhof gesmokkeld mag worden met de natuurwetgeving gooit het openbaar bestuur zijn geloofwaardigheid te grabbel. Als het daar mag, dan mag het ook bij Tata Steel."
Op een paar kilometer van het Binnenhof liggen in de duinen de stikstofgevoelige gebieden Meijendel en Westduinpark.
Bouw begon al later
De renovatie van het Binnenhof begon in 2021. Dat was al een jaar later dan gepland, omdat het project niet voldeed aan de stikstofeisen. Door een zogeheten bouwvrijstelling hoefde de Staat aanvankelijk geen rekening te houden met de stikstofuitstoot. In 2022 zette de Raad van State een streep door dergelijke vrijstellingen omdat die in strijd zouden zijn met Europese natuurbeschermingsregels.
In de ogen van MOB zijn de werkzaamheden daardoor illegaal. De milieuorganisatie vroeg aan de provincie om in te grijpen, maar die legde die oproep naast zich neer. Een bezwaar tegen dat besluit werd afgelopen oktober afgewezen. Tegelijkertijd werd het conceptbesluit voor een nieuwe vergunning bekendgemaakt.
Uitspraak kan jaar duren
MOB-jurist Wösten erkent dat de gang naar de rechter niet meteen verandering brengt in de situatie.
Afhankelijk van de procedure die de organisatie kiest zal het een aantal maanden tot een jaar duren voor er een uitspraak ligt. Als de organisatie dan gelijk krijgt, betekent dat bovendien niet dat de renovatie meteen wordt stilgelegd.
De renovatie van het Binnenhof is op zijn vroegst pas eind 2028 voor een deel klaar. Dat is twee jaar later gepland. De bedoeling was aanvankelijk dat de Eerste en Tweede Kamer eind 2026 zouden kunnen terugkeren naar het Binnenhof.
- Twee jaar vertraging renovatie Binnenhof, op zijn vroegst 2028 deels klaar
- Milieuorganisatie wil renovatie Binnenhof stilleggen om stikstof
- Bijzondere vondsten bij opgravingen Binnenhof tentoongesteld in stadhuis
- Renovatie Binnenhof opnieuw veel duurder dan gedacht
- Meerderheid Tweede Kamer zegt aarzelend 'ja' tegen eigen verhuizing