De plenaire vergaderzaal van de tijdelijke Tweede Kamer
NOS Nieuws

Meerderheid Tweede Kamer zegt aarzelend 'ja' tegen eigen verhuizing

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk moet vertrekken zodat er begonnen kan worden met de renovatie van het historische Binnenhof. Dit betekent dat het Binnenhof deze zomer op slot gaat en het parlement gedurende zeker 5,5 jaar zal vergaderen in een omgebouwd kantoor naast het Centraal Station, B67.

Bij het debat over de verhuizing bleek dat een meerderheid de verhuizing naar B67 steunt. "Er staat een reserve-parlement voor ons klaar. Het plafond is lager, maar je waant je in de plenaire zaal", zegt CDA-Kamerlid Van der Molen tegen de tegenstribbelende oppositiepartijen. Het opgeknapte gebouw is volgens onderzoek coronaproof en daarmee is ook het grootste bezwaar van de VVD weggenomen.

Achterstallig onderhoud

Over het vertrek uit het Binnenhof is al enige tijd stevige onenigheid. Een deel van de Kamer betwijfelt het nut en de noodzaak van verhuizen. Een stapsgewijze renovatie van een Binnenhof dat open blijft zou beter en goedkoper zijn, stelden onderzoekers onlangs. En B67 zou niet coronaproof zijn.

Kritische twijfelaars als SP, GroenLinks en PvdA staan tegenover staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Hij wil dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk verhuist zodat het achterstallig onderhoud aangepakt kan worden. Het kabinet denkt dat het renoveren van een leeg Binnenhof goedkoper, beter en veiliger is en vraagt om spoed.

Experts waarschuwen al langer voor brandgevaar in het in verval geraakte Binnenhof-complex. Voor D66 is dat de belangrijkste reden om te vertrekken. "De brandweer gedoogt al te lang dit gebouw", aldus D66' er Van Eijs.

De coalitiepartijen hebben zich nu duidelijk achter Knops geschaard. De oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en SGP hebben vooral heel veel vragen. PVV en 50Plus willen niet weg.

De partijen zijn er niet zeker van dat de renovatie niet duurder zal worden en niet langer dan de beloofde 5,5 jaar zal duurder. Ook vragen veel Kamerleden zich af of in B67 wel optimaal gewerkt kan worden.

Staatssecretaris Knops probeerde de Kamerleden gerust te stellen. De renovatie ligt op schema en de voorbereidingen gaan goed. Hij erkent dat het proces "ingrijpend" is. "Niemand staat te juichen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl