Onderzoek naar de historische fundering van een van de gebouwen van het Binnenhof ANP

Kamervoorzitter Arib vindt dat haar integriteit in twijfel wordt getrokken, haar imago wordt beschadigd en ze "geblinddoekt" moet instemmen met de verhuizing van de Tweede Kamer.

Voor het eerst hebben enkele hoofdrolspelers in het openbaar gesproken over wat zich al lange tijd achter de schermen afspeelt bij het hoog opgelopen conflict over de renovatie van het Binnenhof-complex. En de verwijten, in een gesprek met de Tweede Kamerleden, zijn hard.

De voorzitter van een stuurgroep die toeziet op de renovatie van het Binnenhof, oud-D66-leider Pechtold, heeft aan de andere kant geen goed woord over voor het bestuur van de Tweede Kamer, onder voorzitterschap van Arib.

De zorgvuldig door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken voorbereide renovatie van het historische complex wordt eindeloos vertraagd, vertelt een duidelijk geïrriteerde Pechtold. Er wordt twijfel gezaaid over de noodzaak, terwijl de verhuisdozen nu echt gepakt moeten worden, klinkt in zijn woorden door.

U kunt nog heel veel rapporten laten maken, maar u heeft opdracht gegeven om een alternatieve locatie klaar te zetten. Er staat een tweede parlement voor u klaar.

Alexander Pechtold, voorzitter stuurgroep

Knops en Pechtold willen dat renovatie van het Binnenhof vanaf de zomer van 2021 begint en dat de Tweede Kamer dan verhuist naar B67, een opgeknapt voormalig ministerie bij het Centraal Station. In de Tweede Kamer zijn grote twijfels over het nut en de noodzaak van de geplande verhuizing.

Het besluit is weliswaar in 2015 genomen door de Kamer zelf, maar de situatie is gewijzigd; een stap-voor-stap-opknapbeurt, waarbij de Kamer op het Binnenhof kan blijven, zou wel betaalbaar zijn en niet langer duren.

De Kamer grijpt de stikstofcrisis, de coronacrisis en nu een nieuw rapport over een stap-voor-stapverhuizing aan om niet te gaan, is Pechtolds overtuiging. "Bent u van plan om nog een keer te verhuizen?", vraagt Pechtold. "U kunt nog heel veel rapporten laten maken, maar u heeft de staatssecretaris opdracht gegeven om een alternatieve locatie klaar te zetten. Er staat een tweede parlement voor u klaar."

Ockje Tellegen, VVD-Kamerlid en voorzitter van de bouwbegeleidingscommissie (BBC) benadrukt dat er nog allerlei belangrijke financiële zaken onduidelijk zijn en vergunningen nog niet zijn verleend. "Ik vraag me af: waar doen we nu het beste aan? Wat is nu wijsheid?" Tellegen denkt ook aan de gebruikers, niet alleen de Kamerleden maar ook het personeel. "Die vragen zich ook af of ze nog wat te zeggen hebben."

Houd je mond

Arib en Tellegen vinden het allebei niet onlogisch om "even pas op de plaats" te maken en te kijken wat nu het beste is. Arib hoopt dat de Kamer dan een verantwoord en juist besluit neemt. "Ik krijg alleen te horen: Kamer houd je mond. Niet zeuren."

Het openbare gesprek met Pechtold en later met Arib en Tellegen was bedoeld om de Kamerleden verder te helpen met het besluit om wel of niet te verhuizen. "Eigenlijk heb ik alleen meer vragen gekregen", verzucht SP-Kamerlid Beckerman.

Morgen komen nog onderzoekers van de voor- en nadelen van een stap-voor-stap-renovatie aan het woord. En na de kerstvakantie is het beslissende Kamerdebat.

STER reclame