Vertrek parlement bij renovatie Binnenhof niet nodig, blijkt uit onderzoek
Kamerleden, hun medewerkers en ambtenaren hoeven niet weg bij de renovatie van de Tweede Kamer. Een onafhankelijk onderzoek concludeert dat een gebouw voor gebouw-opknapbeurt, een gefaseerde renovatie, meer dan 90 miljoen euro goedkoper is en niet veel langer duurt.
"Een gefaseerde uitvoering is zeer goed mogelijk", stelt BBC Bouwmanagement, die zo'n aanpak ook "prefereert". Het onderzoek is gedaan op verzoek van het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer.
Er is al enige tijd een stevige discussie over de beste aanpak van het achterstallig onderhoud op het Binnenhof, zoals het aanleggen van nieuwe elektrische bedrading en computerkabels, betere ventilatie, dubbel glas en het vervangen van rookmelders.
Het kabinet heeft in 2015 gekozen voor een renovatie in één keer. Dat betekent dat de Tweede Kamer voor zeker 5,5 jaar verhuist naar een opgeknapt kantoorgebouw bij het Centraal Station in Den Haag. Het complete Binnenhof wordt afgesloten en ook de Eerste Kamer, de Raad van State en de werknemers op het ministerie van Algemene Zaken, onder wie premier Rutte, moeten elders gaan werken. Het vertrek van het Binnenhof staat voor volgend jaar zomer gepland.
In oktober leidde staatssecretaris Knops de pers rond in het nieuwe onderkomen. Van uitstel wilde hij toen niets weten:
Verantwoordelijk staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken gelooft in een spoedig vertrek en renovatie van de historische gebouwen in de Haagse binnenstad in één keer, omdat het minder overlast zou geven, goedkoper is, sneller en veiliger. Ook is al een voormalig ministerie voor 161 miljoen euro omgebouwd om ter vervanging als Tweede Kamer te functioneren.
In de Tweede Kamer blijven twijfels over de jaren geleden gekozen aanpak. Er zijn vragen over de huidige voorbereidingen van de uitvoerder, het Rijksvastgoedbedrijf, en of de Kamerleden straks niet op een andere locatie moeten toezien hoe het project jaren langer gaat duren en veel duurder zal uitpakken.
Eigen bouwtechnische eisen
Het bestuur van de Tweede Kamer, onder leiding van Kamervoorzitter Arib, heeft daarom een nieuw onderzoek laten doen. In het rapport wordt benadrukt dat het complex bestaat uit allemaal verschillende gebouwen met eigen installaties en bouwtechnische eisen.
Bij de renovatie kunnen die verweven gebouwen 'losgekoppeld' worden. Dan duurt de bouw 6 tot 7,5 jaar en hoeven de Kamerleden ook geen last te hebben van stof en herrie door de bouw. Bij het Rijksvastgoedbedrijf wordt gedacht aan een termijn van 13 jaar of langer.
Volgende week donderdag moet de Tweede Kamer een besluit nemen. De kans bestaat dat dit debat wordt afgelast vanwege het nieuwe onderzoek, omdat het nog extra bestudeerd moet worden.