Irene Schouten in actie in Thialf
NOS SchaatsenAangepast

Schouten pakt NK-goud op vijf kilometer én massastart, Beune verrast met WK-ticket

Irene Schouten heeft zich bij de Daikin NK afstanden opnieuw gekroond tot koningin van de lange afstanden. De regerend olympisch en wereldkampioene won de 5.000 meter, nadat ze vrijdag ook al de 3.000 meter op haar naam had geschreven.

Later op de middag veroverde Schouten op de massastart haar tiende nationale titel op dat onderdeel, en haar derde van deze week.

Joy Beune zorgde in Thialf voor de grootste verrassing door met haar tweede plaats het laatste ticket voor de WK afstanden op de 5.000 meter veilig te stellen. Sanne in 't Hof werd derde.

Bekijk de samenvatting:

Schouten wint 5.000 meter bij NK afstanden, Beune verrast en pakt WK-ticket

Beune was begin deze maand nog de schlemiel bij de wereldbeker in Polen, waar ze tijdens de ploegenachtervolging vergat om haar transponder om te doen.

Bij de NK nam Beune deze week sportieve revanche, door te laten zien hoe hard ze kan schaatsen. Donderdag werd ze al Nederlands kampioen op de 1.500 meter, nu legde ze de lat in de derde rit hoog voor de concurrentie door haar beste vijf kilometer ooit te rijden.

Beune wilde niet rijden

En dat terwijl Beune na een teleurstelling op de 3.000 meter (waar ze vierde werd) helemaal niet van plan was om de 5.000 meter te rijden. Ze moet het vooral hebben van de middellange afstanden, maar de materiaalman overtuigde haar om toch te starten.

Beune ging razendsnel van start, met als doel om haar persoonlijk record aan te scherpen. Dat lukte: met 6.52,97 verbeterde ze haar toptijd met liefst vijf seconden.

"Ik ben echt stomverbaasd. Ik dacht: wat heb ik te zoeken op een vijf kilometer?", reageerde Beune. Bekijk het interview hieronder:

Beune 'stomverbaasd' na zilver en WK-ticket op 5.000 meter: 'Ik wilde afmelden'

In 't Hof, bij de laatste twee NK's goed voor de tweede plaats achter Schouten, beet zich in de rit daarna stuk op de tijd van Beune.

In de slotrit had Schouten een beter eindschot dan Beune, maar Groenewoud gaf veel te veel toe om kans te maken op het laatste WK-ticket. Met 6.56,80 kwam ze bijna vier seconden tekort.

Schouten: 'Ging zó moeizaam'

"Het ging echt zó moeizaam", reageerde Schouten. Afgelopen week wisselde de olympisch kampioene de ijzers van haar schaatsen en sindsdien loopt het niet lekker. "Ik ben heel blij dat ik heb gewonnen, maar ik zal hier niet de wereldtitel mee gaan winnen."

Schouten is weer Nederlands kampioen, maar niet tevreden: 'Ging zó moeizaam'

Elisa Dul, die al een WK-ticket op de 3.000 meter op zak heeft, verbeterde zichzelf ook flink. De ploeggenote van Schouten Groenewoud dook met 6.58,35 voor het eerst onder de zeven minuten. En dat in haar derde vijf kilometer in wedstrijdverband ooit.

Esmee Visser, de olympisch kampioen van 2018, eindigde met 7.08,64 op de achtste en laatste plaats.

Later op de middag kwamen Schouten, Groenewoud en Dul ook nog in actie op de massastart. En ook op dat onderdeel was Schouten oppermachtig.

Tiende goud voor Schouten op massastart

Merel Conijn (Jumbo-Visma) probeerde het met vier ronden te gaan nog wel met een solo, maar in de voorlaatste ronde werd ze voorbijgestoomd door de tandem Groenewoud-Schouten. De regerend olympisch kampioene maakte het in de sprint af, waardoor ze haar tiende nationale titel op rij kon vieren.

Groenewoud, die tussendoor ook nog even de 1.000 meter had gereden, werd tweede. Esther Kiel veroverde het brons.

Bekijk de samenvatting:

Schouten verovert tiende nationale titel op massastart, Groenewoud tweede

Op de massastart waren geen tickets voor de WK te verdienen, want de rijders voor dat onderdeel worden aangewezen door bondscoach Rintje Ritsma.

De kans is levensgroot dat Schouten en Groenewoud wel worden aangewezen. Zij zijn ook topfavoriet voor wereldtitel in februari: Groenewoud is regerend wereldkampioen, Schouten is de olympisch kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl