NOS Schaatsen

Thriller in Thialf op 1.000 meter: De Boo stunt opnieuw, ook WK-tickets Prins en Nuis

Spektakel op 1.000 meter bij NK afstanden: De Boo razendsnel, ook Prins en Nuis naar WK

De 1.000 meter bij de Daikin NK afstanden heeft drie winnaars en een heleboel verliezers opgeleverd. De 19-jarige Jenning de Boo verraste opnieuw door met een razendsnelle tijd de Nederlandse titel te veroveren. Ook Tim Prins en Kjeld Nuis eindigden op het podium, waardoor ze een ticket voor de WK afstanden veilig stelden.

Zo was Nuis de enige ervaren schaatser die niet teleur stelde. Tweevoudig wereldkampioen Kai Verbij, olympisch kampioen Thomas Krol en Hein Otterspeer vielen buiten de boot.

Hitchcockthriller

De ontknoping van de 1.000 meter had wel iets weg van een Hitchcockthriller. De kanshebbers voor de nationale titel en de drie felbegeerde WK-tickets waren niet eens op twee handen te tellen.

Kjeld Nuis in actie in Thialf

Tweevoudig wereldkampioen Kai Verbij zette als eerste van de favorieten een tijd neer: 1.08,11. Al snel bleek dat het niet voldoende zou zijn voor een plek op de WK afstanden, want de 29-jarige Verbij werd voorbijgestreefd door de jonkies.

Vijfde tijd in Thialf

De 19-jarige Jenning de Boo was na donderdag al de grote verrassing van de NK. De voormalig shorttracker zette Thialf twee dagen geleden op z'n kop door met twee razendsnelle 500 meters de nationale titel te veroveren.

Ook op de slotdag van de NK afstanden kreeg hij het publiek op de banken. Met een razendsnelle volle ronde van 24,4 - de snelste ronde ooit in Thialf - snelde hij naar een indrukwekkende 1.07,36: pas vier keer werd er in Heerenveen sneller gereden.

De Boo kan NK-titel op 1.000m en snelste Thialf-rondje ooit niet bevatten: "24,4, holy shit"

Ook de 20-jarige Tim Prins maakte indruk met 1.07,52. Kjeld Nuis wist zich met 1.07,67 nog net op het podium te wurmen. Net voor Joep Wennemars, die ondanks een dik persoonlijk record (1.07,85) als vierde eindigde.

Hein Otterspeer werd zevende (1.08,40), olympisch kampioen Thomas Krol moest genoegen nemen met de tiende plaats (1.08,74).

Krol ziet 'harde realiteit' na missen WK afstanden: 'Haal mijn niveau gewoon niet'

Voor Krol kwam zijn teleurstellende prestatie niet helemaal als een verrassing. Hij haalt zijn vorm al het hele seizoen niet.

"Ik heb gestreden voor wat ik kon, maar het zit er gewoon niet in nu. Het is de harde realiteit. Het niveau van de andere jongens is ook wel heel hoog, maar mijn niveau is gewoon ook echt heel laag."

De Boo ook naar WK sprint

De Boo heeft dankzij zijn zeges op de 1.000 meter en de 500 meter ook een ticket voor de WK sprint veiliggesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl