NOS SchaatsenAangepast

Superieure Roest pakt nationale titel op 10.000 meter, Bergsma knokt zich ook naar WK

Superieure Roest pakt NK-goud op 10.000 meter, Bergsma knokt zich naar WK afstanden

Patrick Roest heeft bij de Daikin NK afstanden met overmacht zijn tweede nationale titel op de tien kilometer veroverd.

Roest rekende op de langste afstand in een direct duel af met zevenvoudig titelhouder Jorrit Bergsma, die nét snel genoeg was om de tweede plaats en een startbewijs voor de WK afstanden veilig te stellen.

De 37-jarige Bergsma was na een spannend slot uiteindelijk 0,47 seconde sneller dan Marwin Talsma, die met zijn derde plaats nipt naast een WK-ticket greep.

Op de massastart veroverde Harm Visser de nationale titel.

Jorrit Bergsma na zijn 10.000 meter

Roest kan zich nu gaan voorbereiden op de WK afstanden (15-18 februari) in Calgary, waar hij de strijd aan zal gaan met regerend wereldkampioen Davide Ghiotto. De Italiaan bezorgde Roest deze winter al een deukje in zijn zelfvertrouwen, door hem bij de enige wereldbekerrace dik te verslaan.

Toen stortte Roest aan het einde van zijn rit helemaal in. Dit keer gebeurde dat niet.

Roest: 'Niet gek laten maken'

In zijn rit tegen Bergsma begon favoriet Roest voorzichtig. "Ik heb geleerd van eerdere fouten, je moet je niet gek laten maken", aldus Roest na zijn rit. Met nog elf ronden te gaan begon hij geleidelijk te versnellen.

Bekijk de reacties van Roest en Bergsma:

Vooraf was het de vraag of Bergsma het tempo van Roest kon volgen, want de 37-jarige stayer was flink ziek in aanloop naar de NK. Toch wist hij met Roest als richtpunt ook zijn tempo te verhogen.

Roest gooide in de laatste rondjes de remmen los en finishte sterk, met lage 29'ers. Met 12.47,21 was hij bijna acht seconden sneller dan Bergsma, die finishte in 12.54,87.

Bergsma opgelucht

Voor Bergsma viel er een last van zijn schouders toen hij zag dat hij onder de tijd van Talsma was gedoken. Eerder deze week wist hij zich niet te plaatsen voor de 5.000 meter, dus als het vandaag niet gelukt was, had zijn langebaanseizoen er al op gezeten.

"Vorige week lag ik nog met hoge koorts op bed. Het was heel moeilijk, een van mijn lastigste ritten tot nu toe. Ik ben heel opgelucht dat het toch is gelukt", aldus Bergsma.

Marwin Talsma na zijn 10.000 meter bij NK afstanden

Sjoerd den Hertog zorgde in de eerste rit van de 10.000 meter al voor opwinding. De vandaag 32 jaar geworden marathonschaatser, die zijn debuut maakte op de NK afstanden, reed in een vlakke race met steeds snellere rondetijden naar 12.57,62: een tijd waarmee hij in oktober, bij het wereldbekerkwalificatietoernooi, tweede zou zijn geworden.

Sterke rit Talsma

Den Hertog, die zijn persoonlijk record met liefst zestien seconden verbeterde, zal daardoor misschien wel even gedacht hebben aan de WK afstanden. Maar nadat Talsma in de volgende rit al met 12.55,34 onder zijn tijd was gedoken, kon hij die droom wel uit zijn hoofd zetten.

Chris Huizinga en Marcel Bosker, de nummer twee en drie van de vijf kilometer bij de NK, wisten de grens van de 13 minuten niet te slechten. Huizinga reed met 13.06,20 wel een persoonlijk record naar de vijfde plaats, Bosker kwam na een behouden rit niet verder dan 13.13,95.

In de slotrit kwamen Kars Jansman (13.09,08) en Beau Snellink (13.12,46) ook niet in de buurt van de tijden van Roest en Bergsma. De jonge ploeggenoten van Bergsma bij Jumbo-Visma werden zesde en achtste.

Visser pakt titel op massastart

Op de massastart ging de nationale titel bij de mannen naar Harm Visser. De sprinter van Jumbo-Visma versloeg in de sprint favoriet Bart Hoolwerf, die in de laatste ronde bijna onderuit ging. Het brons ging naar Yves Vergeer.

Bekijk de samenvatting:

Visser sprint naar nationale titel op massastart, Hoolwerf tweede na bijna-val

Er waren geen tickets voor de WK te verdienen op de massastart, want de rijders voor dat onderdeel worden aangewezen door bondscoach Rintje Ritsma.

De kans is levensgroot dat Bart Hoolwerf in ieder geval een plekje in de WK-selectie krijgt: hij werd bij de laatste WK afstanden tweede en won de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in Japan.

Visser mag niet meedoen aan internationale wedstrijden, omdat hij geen limiettijd heeft gereden op een individuele afstand op de ISU-kalender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl